– Denne opplevelsen var i realiteten en tilståelse og ikke noe annet, sier Holager Andenæs til NTB.

Under et intenst press fra hele lagmannsretten ble Metkel Betew oppfordret til å tilstå sin egen rolle under NOKAS-ranet. 28-åringen ble dømt til 16 års forvaring i Høyesterett i juni, men har ikke erkjent at han deltok på ranet for tre år siden.

– Kan du ikke likevel erkjenne at du var med på NOKAS-ranet, om ikke annet for Thomas Thendrups skyld? La dommerne protokollere at Metkel Betew var med på NOKAS-ranet, sa Thendrups forsvarer Ellen Holager Andenæs.

— Ett eneste ord

Tydelig presset, mens tårene trillet, uttrykte Betew på sin egen måte en slags tilståelse i NOKAS-saken. Han vred seg i stolen og kikket i gulvet mens knapt noen andre rørte på seg i rettssalen i Stavanger tinghus.

– Det er ikke lett dette her altså. Man sier ganske mye når man ikke ønsker å svare, gjør man ikke, spurte Betew lagdommer Ove Midttun

– Det er et enkelt ord hvis det er rett. Et eneste ord, sa Midttun

– Det er sant det, det er bare et ord, svarte Betew, som likevel ikke greide å si det ene magiske ordet. Tydelig sliten fikk han forlate rettslokalet.

DNA på våpen

Metkel Betew ble pågrepet og siktet for Nokas-ranet knappe to måneder etter at det fant sted. Siden har han sittet i fengsel. Helt frem til saken kom opp for Stavanger tingrett, nektet han å forklare seg. I tingretten nektet han for at han hadde hatt noe med ranet å gjøre, men innrømmet at han hadde skaffet utstyr til ranerne.

I lagmannsretten hevdet han at han etter planen skulle være med på ranet, men trakk seg.

Betew ble likevel dømt i begge rettsinstansene, blant annet på grunnlag av omfattende tekniske bevis. Hans DNA er funnet blant annet på ransvåpen og på toalettsetet i huset til Dan Pettersen, der flere ranerne skjulte seg etter anslaget.

I tillegg forklarte en tidligere venn av Betew at han i ettertid innrømte at han hadde deltatt i ranet, og at han hadde navngitt flere av de andre ranerne.

PRESSET: Metkel Betew ga i dag en form for tilståelse i Nokas-saken. Thomas Thendrups forsvarer ba om at tilståelsen ble protokollert på grunnlag av Betews kroppsspråk da han fikk spørsmål om han hadde deltatt i ranet.
SCANPIX