Advokaten ble mandag pågrepet og siktet for drapsforsøk etter skuddene mot Hvalstad asylmottak i juli. I dag innrømmet han at han skjøt mot asylmottaket, melder tv2nyhetene.no.

— Han hadde gjort seg noen tanker i forhold til fornærmede og sine egne barn. Av den grunn valgte han å erkjenne straffskyld, ikke i forhold til siktelsen om drapsforsøk, men han har erkjent å ha avfyrt skudd, sier hans forsvarer, Øivind Elseth, til Aftenposten.no.

Meldte våpenet stjålet

Den 50 år gamle mannen praktiserer som advokat i blant annet straffesaker. Etter at han i helgen ble pågrepet for trusler på en MC-fest i Follo, bestemte politiet seg for å slå til mot mannen i går formiddag:

Da kom det frem at han hadde meldt jaktvåpenet sitt stjålet etter skuddene mot asylmottaket. Våpenet var det samme som politiet fant like ved stedet hvor skuddene ble avfyrt den 18. juli.

En 16 år gammel somalisk gutt ble livstruende skadd da fire skudd rammet asylmottaket om morgenen fredag 18. juli - på Vidkun Quislings fødselsdag.

- En antiholdning

— Vi har pågrepet ham vi mener står bak skyteepisoden. Han er siktet for forsøk på drap, sier kriminalsjef Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt til VG Nett.

Politiet mener advokaten som er siktet i saken, handlet ut ifra rasistiske motiver.

— Vi legger til grunn at dette var et utslag av en antiholdning. Vi mistenker at det var et opprør mot norsk innvandringspolitikk - eller mot asylmottaket konkret. Videre etterforskning vil gi oss svar på om vi har rett, sier Aas.

Manisk depressiv

I nattens avhør benektet advokaten at han hadde noen befatning med skyteepisoden. Men i løpet av dagen tirsdag erkjente han at han hadde skutt - men benekter at han skjøt for å drepe, opplyser hans forsvarer.

Han erkjenner straffskyld for skadeverk, vilkårlig omgang med skytevåpen og uaktsom legemsbeskadigelse.

— Han har vært i en manisk fase med forfølgelsestanker og følt seg avlyttet. Jeg har også opplevd ham slik tidligere, forteller Øivind Elseth.

- Har han sagt noe om hvorfor han skjøt?

— Han er diganosisert med en bipolar lidelse, manisk depressiv. Han har ikke vært flink til å spise medisiner og det medfører at han kan få en del forestillinger om at han blir avlyttet og forfulgt og sånne ting.

- Angrer han på det han har gjort?

— Ja, det er bakgrunnen for at han har valgt å erkjenne. Han føler sterk anger i forhold til fornærmede og han føler at han har sviktet barna sine, sier Elseth.

- Saken er oppklart

Allerede tidlig i avhøret tirsdag ettermiddag antydet den siktede 50-åringen at han ville erkjenne skuddene, ifølge kriminalsjef Einar Aas i Asker og Bærum politidistrikt.

— Vi fikk en veldig positiv endring i avhøret. Saken er oppklart, sier Aas, som samtidig understreker at de fortsetter etterforskningen for fullt.

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX