• Storberget har vært i forsvarsposisjon hele veien, sier Frp-leder Siv Jensen.

På en pressekonferanse klokken fredag formiddag orienterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om at Knut Storberget (Ap) går som justisminister.

— Jeg tror ham på at han er sliten. Samtidig var det nødvendig å bytte Storberget ut. Han har opplevd stadig mer fallende tillit, noe som begynte før 22. juli, sier Siv Jensen til bt.no.

— Han har vært høyt på banen i mange saker, men har ikke levert i handling.

Nåværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tar over ministerposten, mens statssekretær i utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, tar over som forsvarsminister.

Svekket over tid

Jensen mener tilliten til Storberget har blitt svekket over tid. Spesielt mener hun de langvarige konfliktene med politiet om politidekningen har vært avgjørende.

— Han har sagt at det skal bli flere politifolk ute i gatene, men det har blitt færre. Storberget har ikke klart det han har lovet, og nå måtte punktum settes, er Jensens oppsummering av dagens statsrådbyttet.

Jensen tror ikke Storberget kunne overeleve i regjering etter presset de siste månedene.

— Regjeringen har ikke vært villige til å gå ydmykt ut med informasjon. Storberget har vært i forsvarsposisjon hele veien.

Men Frp-lederen tror ikke 22. juli alene er årsaken til at Storberget går av.

— Det ble forsterket etter hendelsen, men problemene til Storberget begynte før 22. juli, sier hun til bt.no.

Trenger spenst

Storberget skal ha ønsket å gå siden etter kommunevalget, men ble oppfordret av statsministeren til å fortsette ytterligere to måneder på grunn av terrorangrepene 22. juli.

Justisministeren har vært under sterkt press etter terrorangrepene, og måtte torsdag denne uken redegjøre for stortinget. Jensen mener regjeringen nå må arbeide med å få troverdigheten tilbake.

Hun ser Faremo som et trygt, men lite spenstig valg.

— Hun er en erfaren politiker, og kommer ikke til å gjøre noen feil. Hun kommer ikke til å utfordre statsministeren og gi ham flere grå hår. Men sektoren trenger spenst, der kan ikke Faremo bidra, mener Jensen.