Jens Stoltenberg tok et kraftig oppgjør med Høyre da Arbeiderpartiets landsmøte startet i går. — Det er moderne å satse på fellesskap. Høyrepolitikk er umoderne, sa partilederen.

Stoltenberg ble hyllet som partileder, fremtidig statsminister og sosialdemokratiets redningsmann da han inntok podiet i går.

— Selv om vi materielt sett er blitt rikere, lever vi ikke nødvendigvis et rikere liv, sa Jens Stoltenberg.

I den timelange talen staket han ut en ny kurs for Norge, tuftet på solidaritet, frihet, demokrati og fellesskap.

— Vi kan aldri kompromisse i kampen for sosial rettferdighet. Uten sosial rettferdighet, eksisterer ikke frihet. Vi tror på likhetstanken fordi vi mener at alle mennesker har samme verdi, og at alle skal ha samme muligheter, sa Stoltenberg.

Partilederen tok et kraftig oppgjør med skattelettelser, privatisering, og den sittende regjeringen, som han mener har bidratt til å øke de sosiale forskjellene.

— Det er tid for et nytt flertall, ny regjering og ny solidaritet, sa Stoltenberg, som ble avbrutt av applaus hele 33 ganger før han kom i havn.

- Mye patos og store ord

Høyre-leder Erna Solberg beskylder Jens Stoltenberg for å unngå utfordringene i offentlig sektor. - Han er lite konkret på hvordan han vil sikre fremtidig velferd, mener Solberg.

Høyre-lederen var i Florø i går kveld, og uttalte seg til Bergens Tidende etter å ha lest Jens Stoltenbergs åpningstale til Arbeiderpartiets landsmøte.

— Det som slår meg mest, er den totale avstanden mellom det han sier nå og det som var Aps linje da de satt i regjering, sier Solberg.

— Det er mye patos og store ord. Men spørsmålet er hvordan man skal få nok hender til å løse de utfordringene vi møter når antallet eldre øker, sier hun.

Solberg mener også at Stoltenberg unngår konfliktene som et samarbeid med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil medføre.

- Uforpliktende

I sin åpningstale til landsmøtet i går, lovet Stoltenberg at en rødgrønn regjering vil sikre kommune-Norge økte inntekter, og tallfestet dette til «mange milliarder». Kommunal- og regionalminister Solberg er ikke særlig imponert.

— Det er veldig uforpliktende. Kommunene vil få flere milliarder uansett hvem som sitter i regjering. Samtidig er vi nødt til å ha en del omstillinger, for ikke å skape et press som fører til at konkurranseutsatt virksomhet blir skvist ut av landet, mener Solberg.

Stoltenberg hadde også flere harde utfall mot Høyres skolepolitikk.

— Dette oppfatter jeg som pur og ren retorikk! Alt han kritiserer er resultater av Gudmund Hernes sin skolereform, som Høyre hele tiden har vært dypt kritisk til, sier Solberg.

Savnet det globale

Heller ikke Thorbjørn Jagland var udelt fornøyd med Stoltenbergs tale. For første gang på nesten tretti år satt den tidligere statsministeren som menig tilhører i salen, uten å være en del av partiledelsen. Han ville holdt en ganske annen tale, om han fortsatt hadde ledet Arbeiderpartiet.

— Hadde jeg vært partileder, ville jeg ha snakket mye mer om internasjonale utfordringer enn Jens Stoltenberg gjorde. Men jeg var ikke uenig i noe av det han sa, sier Jagland til Bergens Tidende.

— Hva savnet du?

— Jeg ville ha snakket mer om Europa-politikken og mer om andre globale utfordringer. Hele planeten har jo forandret seg kraftig i løpet av svært kort tid.

— Var Stoltenberg for vag og forsiktig i det han sa om forholdet til EU?

— Jeg vil ikke si det. Det var ikke lett å gå lenger, slik den politiske situasjonen nå engang er her til lands. Det er utviklingen i EU og i Europa ellers som avgjør tempoplanen fra norsk side med tanke på eventuell ny medlemskapssøknad, sier Jagland.