Politiets sikkerhetstjeneste overvåket den terrortiltalte 30-åringen tett vinteren og våren 2006. Det er rapportene etter denne virksomheten som advokat John Christian Elden mener vil være de beste kortene for forsvarerne i saken.

– Fraværet av konkrete bevis etter så tett overvåking taler til min klients fordel. De har nærmest gransket nyrene og sjelen hans i flere måneder og det er godt bevis for oss når de da ikke fant noe, sier Elden til NTB.

PST avlyttet telefonsamtalene, bilen og hadde ved ett tilfelle også hemmelig romavlytting av Bhatti. Han er tiltalt for terrorforbund og for å ha begått en terrorhandling ved å skyte mot synagogen i Oslo. Han nektet straffskyld for disse påstandene da saken startet mandag morgen.

– Denne saken mangler alle de innslagene som en normal terrorsak vil ha og som man kan sammenligne med saker som er ført i utlandet, sier Elden, som mener de ytringene som PST har reagert på, i stedet handler om ytringsfrihet.

Det er satt av over 40 dager i retten til å behandle saken. Det er første gang en norsk domstol skal vurdere en tiltale etter de nye terrorbestemmelsene og det er ventet at saken vil bli anket videre uansett utfall. Over 80 vitner, blant annet USAs og Israels ambassadører i Norge, kan komme til å forklare seg.

Scanpix