• Jeg tror at den eller de som plasserte den døde babyen så godt synlig, hadde et sterkt ønske om at barnet skulle bli funnet, sier psykiater Jone Schanche Olsen.

Han er seksjonsoverlege ved Psykiatrisk divisjon ved Stavanger Universitetssjukehus.

Posen med den døde babyen ble funnet i oppgangen til et privathus på Våland i Stavanger sist fredag. Posen var plassert godt synlig i oppgangen.

Teppet tyder på omsorg

— Det tyder på at den som plasserte barnet der, hadde et underliggende ønske om at de skulle bli funnet.

Den kjente Stavanger-psykiateren har også merket seg fra opplysninger i media at barnet var innhyllet i et teppe før det ble lagt ned i posen.

— Det er lett å tolke dette som et tegn på mye omsorg for barnet.

Noen trenger hjelp

- Hva er det som kan få ei mor eller noen annen for den saks skyld å forlate et spedbarn på denne måten – død eller levende?

— Det er vanskelig å generalisere. Det har dessverre vært flere tilfeller i Norge der spedbarn er blitt forlatt på lignende måter. Men det har vært forskjellige årsaker og forskjellige grunner hver gang.

— Det vi iallfall med trygghet kan si, er at det må være stor fortvilelse bak en slik handling og at noen trenger hjelp, sier Jone Schanche Olsen.

Tipstørke

Politiet har så langt mottatt mindre enn 20 tips i saken

— Med tanke på den voldsomme medieoppmerksomheten denne saken har fått er det lave tipstallet oppsiktsvekkende. Alle bør ha fått med seg hva som har skjedd nå. Ingen kan si at det ikke visste, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø.

Moren fikk advokat

Advokat Brynjar Meling ble søndag oppnevnt som advokat for moren til den døde babyen.

— Det var politiet som kontaktet meg og spurte om jeg kunne påta meg vervet som hennes forsvarsadvokat – noe jeg straks sa ja til, sier Meling.

Politiet har hjemmel til å oppnevne forsvarsadvokat selv om moren til det døde barnet ennå ikke er funnet.

Anders Minge