• Telefonsalg er en effektiv måte å selge på. Jeg kan ærlig talt ikke forstå hvorfor folk hisser seg sånn opp, sier styreleder Gunnar A. Swensen i Nordma.

— Når en telefonselger ringer, kan man jo bare svare høflig ja eller nei på om man er interessert, sier Gunnar A. Swensen til BT.

Han er styreleder i Nordma (Norsk direktemarkedsføringsforening), en interesse- og bransjeorganisasjon som arbeider for å øke interessen for blant annet telefonsalg.

Ifølge Swensen arbeider over 25.000 nordmenn innen telefonsalg, og bransjen omsatte for minst 1,1 milliarder kroner i 2004.

— Forslaget om å forby telefonsalg er lite gjennomtenkt, og kommer typisk nok i et valgår! Dette er dårlig gjort. Telefonsalg er blant utkant-Norges viktigste industriarbeidsplasser, og sysselsetter masse mennesker på steder som ikke lenger har mange andre jobbtilbud. For eksempel Rjukan og Mo i Rana, sier han.

— Og disse har Norges mest utskjelte yrke?

— Ja, de er veldig utskjelte - urettmessig. Klart at de gjør feil som alle andre, men kritikken er lite nyansert. Et selskap kan få femti klager på seg hos Forbrukerombudet, og media skriver om det. Men man tenker ikke på at dette bare er en liten promille av selskapets kanskje 100.000 oppringninger i løpet av et år.

Swensen reagerer også sterkt på bøllekampanjer mot telefonselgere i mediene.

— Det er uthenging av en yrkesgruppe. Å gi folk tips om hvordan de skal gjøre det vanskelig for telefonselgere er direkte ufint, sier Svendsen til BT.

Han mener at de største taperne ved et eventuelt forbud er de humanitære og ideelle organisasjonene.