Men hver sjette sier at deres privatøkonomi ikke tåler flere renteøkninger.

Det viser en forbrukerundersøkelse Visendi har gjort for SpareBank 1. Der oppgir 68,6 prosent at deres privatøkonomi vil tåle en renteøkning på minst 2 prosentpoeng. Dette er det mest solide tallet siden mai 2007, selv om Norges Bank har satt opp styringsrenta fem ganger siden den gang.

– Tallene viser at vi tåler nye renteøkninger bedre enn på lenge, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Spare Bank 1-gruppen til NTB.

– Skjønner budskapet

Norges Bank har sitt neste rentemøte torsdag, og det er knyttet stor usikkerhet til om styringsrenta blir satt ytterligere opp. Flertallet av analytikerne tror renta blir satt opp minst en gang til i løpet av våren. Forbrukerundersøkelsen viser at låntakerne ikke blir skremt av det.

– Folk har skjønt budskapet fra Norges Bank. Lav prisstigning og solide lønnstillegg har gjort det mulig for folk å forberede seg på høyere renter og dyrere lån, sier Gundersen.

Unge sliter

17,4 prosent, eller hver sjette nordmann, sier de ikke tåler eller bare tåler inntil 1 prosent renteøkning. Det er de yngste og dem med lavest inntekt som sliter mest når renta går opp.

Undersøkelsen viser også at flere sparer enn tidligere, og hver tredje nordmann sier de vil spare mer framover enn de gjør i dag.

– Vi ser at det har skjedd et skifte i folks holdninger. Mange innser at de må klare å legge noe til side, sier Gundersen.

Han tolker det som en gryende uro for dårligere tider som gjør at folk søker trygghet.

Likevel tror mer enn halvparten (55,9 prosent) at deres privatøkonomi vil være like god om ett år som nå.

Tåler din privatøkonomi flere renteøkninger? Si din mening her!