Åslaug Haga inviterte til en hastig pressekonferanse i Oslo i morges. For å meddele pressen at hun trekker seg — både som Sp-leder og som statsråd.

— Dette er ikke en politisk erklæring, ikke et angrep på pressen eller opposisjonen, presiserte Haga.

— Jeg aksepterer fullt ut pressens rett til å stille spørsmål og få svar. Jeg har langt fra vært feilfri i de daglige spørsmål, sa Haga.

Hun kom likevel med et stikk til norsk presse.

— Det må være lov å si at smått blir til stort, at alt blir like viktig, sa hun.

— Jeg som politiker skal måles etter en strengere mal enn andre. Jeg observerer ganske enkelt at mitt helt vanlig levde liv ikke når helt opp til den forventinngen.

Les også: - Svært trist dag

— Jeg sa for en uke siden at jeg ikke har gjort noe som jeg ikke kan stå oppreist for i det offentlige rom. Det gjelder fortsatt. Men: Min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykmeldt i fire uker, men det kan bli flere. Helsen min tåler ikke lenger dette livet.

— Jeg går av. Det politiske Norge går videre. Senterpartiet trengs mer enn noen gang, avsluttet Haga til lyden av et enormt blitzregn.

Les også: Dette mener opposisjonen

- Haga ruver Det har stormet rundt Haga de siste ukene. Hun skal ha bygget en brygge uten tillatelse på sin hytte i Stryn. Det har også kommet frem at hun har leid ut et stabbur uten lov hjemme i Ås.

Kor mykje gale har Haga gjort? spurde BTs kommentator Olav Kobbeltveit i helgen.

– Åslaug Haga har bedt om å få fratre som statsråd og det har hun gjort av helsemessige årsaker. Det er et ønske jeg respektere og forstår. Når helsa svikter, har man ikke noe valg, sa Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag formiddag.

– Åslaug har i mange år vært en markant og tydelig politiker. Jeg har hatt stor glede av å samarbeide med henne, sa Stoltenberg.

Statsministeren mener at Hagas innsats både som kommunalminister og olje- og energiminister har vært meget betydelig.

– Hun spilte en avgjørende rolle i å få et nytt styre i 2005. Hun har satt sitt preg på viktige politikkområder. Hagas innsats ruver, sa Stoltenberg.

Han sa også at Haga selv har vært tydelig på at alle forhold rundt skatt, stabburet i Ås og brygga i Stryn skal på bordet og at det skal ryddes opp i alle forhold overfor ligningsmyndigheter og bygningsmyndigheter. (©NTB)

– Sp fortsetter med fire statsråder Fungerende leder i Senterpartiet Lars Peder Brekk sier at det står fast i Soria Moria-erklæringen at Sp fortsetter med fire statsråder i den rødgrønne regjeringen.

Under pressekonferansen i dag sa Brekk også at Senterpartiets politiske mål står fast:

– Det er hamret i stein at Senterpartiet går til valg på en fortsatt flertallsregjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, sa Brekk.

Brekk har vært første nestleder i Sp og rykker nå automatisk opp som fungerende leder i partiet. Et ekstraordinært landsstyremøte om en uke vil avgjøre hvem som blir ny leder av partiet.

Brekk ga også uttrykk for forståelse for Hagas beslutning:

– Vi hadde inderlig ønsket et annet utfall, men ber om respekt for Åslaugs beslutning. Hun har sørget for politiske resultater som vi er stolte av. Men i den situasjonen som er oppstått, forstår vi at helsesituasjonen hennes er blitt dårligere.

Riktig av Haga å gå av, eller er saken en bagatell? Si din mening her.

SCANPIX
SCANPIX