— Man må være poet og posør for å komme unna med den der. Jeg synes talen var dritkul, med sjarm og inderlighet. Jeg fikk lyst til å gifte meg igjen, sier en entusiastisk Steen Jensen til NTB.

Ski med slips

Professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen ved Høgskolen i Stavanger er ikke like begeistret.

— Dette er talen til en mann som går på ski med slips og slenger hansken i bordet. Han blir ganske pompøs, og legger vekt på å framheve det spesielle. Han velger den høye stil, men framfører riktignok det hele med flyt og logikk, sier Nicolaysen til NTB.

Professoren mener talen markerer et klart brudd med stilen kronprins Haakon la seg på i fjor.

— Denne talen er noe helt annet. Den understreker at dette nye paret tilhører en tilstand utenfor det vanlig. Haakon la isteden vekt på det enkle og vanlige i hans forhold til Mette-Marit, sier Nicolaysen.

Bevisst strategi

Nicolaysen mistenker at det ligger en klar lagt strategi bak begge talene. Mens Haakon taler seg inn i "folkekonge"-tradisjonen, spiller Ari på drømmeverdenen.

— Ari framhever det spesielle, deres forhold er i litteraturen. Talen markerer at han ikke er en del av kongedømmet. Han melder seg ikke inn, men melder isteden Märtha ut, analyserer Nicolaysen.

Steen Jensen synes på sin side at Aris tale burde danne skole for alle andre kongelige.

— Det er deilig at noen våger å ta store ord i sin munn, uten at det lyder hult. Ari løfter med denne talen nivået høyt opp i forhold til det vi har hørt av taler fra kongehuset før, mener Steen Jensen.

(NTB)

FIKK KOS: Märtha Louise satte tydelig pris på ektemannens tale.
FOTO: SCANPIX