Forsvarssjef Harald Sunde besluttet i fjor høst at spesialavdelingen HV-016 i Heimevernet skulle legges ned. Det førte til at nesten samtlige av de rundt 200 personene som var tilknyttet HV-016 sluttet i protest. Forsvarssjefens omstridte avgjørelse ble støttet av forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Den gangen advarte forsker Ståle Ulriksen kraftig mot nedleggelsen, som han mente ville svekke terrorberedskapen i Norge. Terrorangrepene 22. juli har dessverre bekreftet at han fikk rett, mener han.

-22. juli avslørte hvor svak beredskap vi har når det gjelder responstid og reaksjonsevne. Det har også vist oss at politiet ikke klarer å håndtere et terrorangrep alene, sier Ulriksen, som er leder ved avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

HV-016 hadde to avdelinger i Oslo, en i Bergen, en i Trondheim og en i Stavanger. På grunn av nedleggelsen står man nå enda svakere rustet på Vestlandet eller i Trøndelag om det skulle skje en terroraksjon der, mener NUPI-forskeren.

— Et hovedproblem er at det ikke finnes terrorberedskap utenfor Oslo og indre Østlandet. Beredskapstroppen er i Oslo og Forsvarets spesialkommando (FSK) er på Rena, sier han til Dagsavisen.