Folkehelseinstituttet anbefaler nå folk som ferdes mye i skog og mark langs sørlandskysten om å vaksinere seg mot flåttbåren virussykdom.

Hittil i år er det solgt over dobbelt så mange doser av vaksinen som i hele fjor. Nå strammer Folkehelseinstituttet inn sine tidligere anbefalinger fra at legene skal vurdere vaksine, til å direkte anbefale folk å vaksinere seg. Dette gjelder både innbyggere og tilreisende i en rekke kystkommuner på Sørlandet.

Hvor er det mest flått?

Men de understreker også at det kun er nødvendig dersom man ferdes mye i skog og mark.

Lammelser

– Sjekk alltid etter flått.

Det er Jan Erik Lohne sitt råd, som selv ble bitt av flått og ble syk.

– Jeg vil selv ikke min verste fiende det jeg gikk gjennom, sier Lohne om tiden han var syk etter flåttbittet.

Lohne opplevde at bittet fra én liten flått ga ham leddsmerter, ryggsmerter og lammelse i ansiktet. Selv i dag flere år etter på, er han fremdeles litt lammet i ansiktet.

Vaksine – ikke mot alt Det er ikke mulig å vaksinere seg mot den vanligste flåttbårne sykdommen, kalt Lyme borreliose, som skyldes en bakterie. Men skogflåtten kan også bære med seg sykdommen skogflåttencefalitt, som skyldes det såkalte TBE-viruset. Viruset kan gi alvorlig sykdom i form av hjernebetennelse. Det er mot denne siste varianten man kan vaksinere seg.

Lohne ble rammet av Lyme borreliose, men er positiv til denne vaksinen, selv om det kun er mot viruset.

Ingen flåttmidler for folk

– Kanskje spesielt for dem som er mye ute kan den være til god hjelp, sier Lohne. Han understreker likevel at det viktig å sjekke seg etter turer i områder hvor flåtten trives.

Kommunene anbefalingen gjelder dekker stort sett hele sørlandskysten: Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand, Søgne, Mandal, Lindesnes, Farsund og Flekkefjord.

– Det gjelder folk som er mye ut i skog og mark. Men folk som for eksempel er på byferie i Arendal trenger ikke vaksinere seg, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Større risiko enn tidligere Tidligere har det stort sett vært folk som har ferdes i skog og mark i utlandet, for eksempel orienteringsløpere, som har vaksinert seg mot dette. Men i fjor ble det meldt fra om ni tilfeller også i Norge.

Dette er bakgrunnen for at Folkehelseinstituttet nå skifter innstilling – etter å ha diskutert problematikken siden forrige uke. Nøkleby sier de ikke har anslått hvor mange dette vil gjelde, men legger til at det vil gjelde mange.

– Smitterisikoen er ikke stor, men noe større enn tidligere, sier Nøkleby.

I hele fjor ble det solgt rundt 3000 doser av vaksinen. Hver person trenger tre doser for å være fullvaksinert. Hittil i år er det solgt 6991 doser.

På vestkysten av Sverige har det vært stor pågang av folk som vil vaksinere seg etter at det var flere tilfeller av TBE-smitte i fjor. Nøkleby tror en del av økningen i Norge skyldes utviklingen på den andre siden av svenskegrensen.

Nok til alle – Det gjør at det føles nærmere, i tillegg til at mange nordmenn har feriesteder der. Det vi sier generelt er at personer som ferdes mye i skog og mark i områder som har kjent forekomst av TBE-virus, anbefales vaksine. Hittil har det bare vært i utlandet, men nå anbefaler vi det samme til en del kystkommuner på Sørlandet, sier Nøkleby.

Skulle alle personer i de nevnte byer og kommuner finne på å stille seg i kø i dag for å få vaksine, vil det ikke være nok til alle.

– Men produsenten sier de kan skaffe det vi trenger på kort varsel. Det betyr at de kan skaffe veldig mye i løpet av få dager, sier hun.

– Frykter dere noen form for hysteri?

– Vi forsøker å formulere oss slik at det ikke skal bli hysteri. Noe av diskusjonen har vært hvordan vi skulle gå ut med dette. Men det er også derfor vi har lagt til at risikoen i Norge ikke er stor, avslutter Nøkleby.

Ifølge Folkehelseinstituttet har TBE-vaksinen en beskyttelseseffekt på om lag 95 prosent mot skogflåttencefalitt (encefalitt betyr hjernebetennelse) etter fullført grunnvaksinasjon, som er tre doser.

Vaksinen settes med sprøyte i overarmen og kan gis til personer over ett år. Grunnvaksinasjonen består av to doser med mellom ett og tre måneders intervall. Tredje dose gis etter fem til tolv måneder – før neste sesong.

Er det mye flått der du bor? Del dine erfaringer her.