EYSTEIN RØSSUM OG NTB

Sørensen henvendte seg direkte til de to ranerne og eventuelle bakmenn på ettermiddagens pressekonferanse på museet.

Bønn til ranerne

— Jeg har en bønn til ranerne. Uansett hva dere har til hensikt å gjøre med "Skrik" og "Madonna", vær så snille å sørge for at bildene ikke kommer til skade, sa Sørensen.

Han avviste alle spørsmål om sikkerheten ved museet, utover å si at alle rutiner hadde fungert som de skulle søndag.

Tirsdag klokken 12, kun to dager etter ranet, åpner Munch-museet dørene på nytt. Museet holdt stengt mandag, blant annet for at de ansatte skulle få oppfølging etter ranet. De to vaktene som ble truet med skytevåpen, har fått tilbud om krisepsykiatri.

Søndag klokken 11.10 slo minst tre maskerte menn til mot museet. To av mennene løp inn på museet, mens én ventet utenfor i fluktbilen. Ranerne fikk med seg bildene «Skrik» og «Madonna». Søndagens ran er det første væpnede kunstranet i Norge.

Tømte brannslokkingsapparat i bilen

Ranerne som slo til mot Munch-museet søndag, tømte et brannslokkingsapparat i fluktbilen før de forlot den. Et spesialfirma arbeidet mandag med å rense kjøretøyet, og politiet har ennå ikke undersøkt Audien.

Pulveret i bilen skaper problemer for kriminalteknikerne, som mandag ettermiddag ennå ikke hadde startet sin gjennomgang av kjøretøyet. Skiltene på den mørke Audi A6en ble stjålet på Bryn i Oslo i midten av august, opplyste Oslo-politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det er imidlertid uklart om selve bilen er stjålet. Den ble funnet ved Sinsen Tennisklubb i Oslo noen timer etter at maskerte, bevæpnede gjerningsmenn hadde revet «Skrik» og «Madonna» ned av veggen på Munch-museet foran øynene på sjokkerte besøkende.

Ingen mistenkte

Politiet antar at ranerne kjørte videre i en annen bil etter at de satte fra seg fluktbilen ved tennisklubben, men har så langt ingen vitner som kan bekrefte dette.

Politiet ville mandag ikke spekulere i om amatører eller profesjonelle ranere sto bak.

— De fikk det de var ute etter, og det er det vi forholder oss til, sa politiinspektør Iver Stensrud i Oslo politidistrikt på pressekonferansen.