• Ikke vær offensiv når du sykler i trafikken, selv om du har retten på din side, oppfordrer super-syklisten Arne Eidsheim.

Formannen i Bergen Cykleklubb har flere mil på sykkel bak seg enn de fleste. Hver dag sykler han mellom Sørås og Handelshøyskolen — en rute som ikke er blant de enkleste.

— Det er vanskelig å sykle i Bergen, særlig når man skal gjennom sentrum. Men forholdene blir gradvis bedre, sier Eidsheim.

Han setter seg aldri på en tohjuling uten hjelm. Etter selv å ha vært utsatt for to stygge ulykker skjønner han ikke at folk tør å droppe hjelmen.

— Den ene gangen ble jeg truffet av en bil som ikke overholdt vikeplikten. Jeg våknet opp på sykehus med kraniebrudd. Den andre gangen løsnet forhjulet på sykkelen, og jeg falt med hodet i asfalten og fikk hjernerystelse. Uten hjelm ville hodet mitt blitt knust, mener Eidsheim.

Han forstår ikke at folk utsetter seg for en stor, unødvendig risiko ved ikke å bruke hjelm.

Eidsheim holder et tempo som de færreste kan hamle opp med. Men han advarer mot å være aggressiv i trafikken.

— Jeg vil oppfordre folk til å ta det rolig og være litt passive. Det gjelder særlig når føret er vanskelig. Man bør ikke sykle raskere enn at man har oversikt over trafikkbildet.

<b>IKKE SLIK:</b> Mange trekker hjelmen ned i nakken og blottlegger pannen. Det er galt. Løse stropper er også bannlyst.
<b>SLIK:</b> Sånn skal hjelmen sitte, viser supersyklist Arne Eidsheim i Bergen Cykleklubb. Godt fastspent, og slik at den dekker pannen. Fremre del av hjelmen skal nesten hvile på øyenbrynene eller brillekanten.