Breivik forklarte i retten torsdag bakgrunnen for at han etter hvert ble svært opptatt av onlinespill. Han sa at han hadde rundt én million kroner i formue i 2006, etter å ha jobbet «ufattelig mye» i årene etter opprettelsen av Knights Templar i 2002.

— Jeg synes jeg fotjente å ta ett år og gjøre hva jeg ville, spesielt med tanke på den såkalte selvmordsaksjonen. Jeg ønsket å gi meg selv en martyrdomsgave, sa Breivik.

Gaven var ett år med dataspilling, først og fremst «World of Warcraft».

Da statsadvokat Svein Holden gikk inn på omfanget av Breiviks spilling, som at vennene hans reagerte og at han spilte i overkant av 17 timer på nyttårsaften i 2010, ble Breivik irritert.

- Hvorfor smiler du, Breivik?

— Jeg vet at du kun prøver å legge vekt på ting som setter meg i et dårlig lys, og det har jeg stor forståelse for, det er målet ditt, men det er viktig å se helheten. Jeg ønsket å forberede meg til en selvmordsaksjon, og da var ikke vennskap en prioritering. Jeg gjorde det jeg hadde lyst til, sa Breivik.

Han forklarte at dataspillingen også var trening til den voldelige aksjonen han hadde bestemt seg for å gjennomføre.

Da Holden ville vite hva slags scenarier Breivik hadde trent på, brøt han ut i et spontant smil som Holden reagerte på:

— Hvorfor smiler du? Det sitter noen etterlatte her, som mistet barna sine på Utøya. Hvordan tror du de reagerer? sa Holden.

— De reagerer vel på en naturlig måte, med forskrekkelse og avsky.

— I en sånn kontekst, synes du det er naturlig å smile?

— Jeg smilte fordi det er veldig opplagt hvor du vil, sa Breivik.

- Stor nytte av dataspill

Han brukte spillet «Modern Warfare» til å trene på å bruke det holografiske siktesystemet han hadde kjøpt, og som han brukte under drapene på Utøya. Han trente også på å møte væpnet motstand under bilbombeaksjonen i Regjeringskvartalet, noe han ikke fikk bruk for.

— Oppdragene i spillet kan sammenlignes med angrep i virkeligheten, sa Breivik.

— Hva slags erfaring er det du får da? spurte aktor Engh.

— Det handler om å manøvrere seg fra et mål til et nytt mål innenfor en viss tid. Hvis du skal nedkjempe ti mål på et visst antall sekunder, må du trene på målskifte.

— Mål, er det snakk om å skyte ned en person?

— Ja, det er det det er snakk om. Det er en krigssimulator som simulerer skyting på andre personer.

— Var det noe du hadde bruk for på Utøya? spurte Engh.

— Absolutt, jeg hadde stor nytte av det, sa Breivik.