— Her er det noen som ikke har brukt hodet i det hele tatt. Å legge ut slike bilder ødelegger for sikkerheten, sier tidligere politi-topp Leif A. Lier til Aftenposten.

Et enkelt søk i ulike sosiale medier viser at en rekke arrangører og gjester har lagt ut skrytebilder av akkrediteringsbevis, adgangskort, billetter og invitasjoner til Nobel-arrangementene i Oslo denne uken. Både politiet og en rekke sikkerhetseksperter mener dette er uheldig, siden dokumentene da kan kopieres og misbrukes.

Til tross for at politiet bruker store ressurser på sikkerheten rundt fredsprisutdelingen, klarte denmexicanske asylsøkeren Adán Cortés Salas (21) å snike seg gjennom politiets to kontrollposterved Oslo rådhus på onsdag. Ifølge politiet viste han verken ID-kort eller billetter, menkom seg forbi sikkerhetsvaktene ved å følge etter noen andre, akkrediterte personer.

Stortingspolitiker gjorde sikkerhetstabbe

Også stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) har lagt ut bilder av Nobel-billettene på Facebook. Av disse går det fram at han og partneren Tonje Brænna, som er Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat i Akershus, hadde plass 5 og 6 på rad 11 inne i Oslo rådhus, og at de måtte gå inn gjennom inngangen fra sjøsiden.

— At en stortingsrepresentant har lagt ut detaljerte bilder av billettene til fredsprisseremonien er helt forkastelig. Det er beklagelig at vi har folk på Stortinget med så liten forståelse for sikkerhet, sier Lier.

Han har mange års erfaring som leder i Oslo-politiet, og har blant annet vært sjef for Beredskapstroppen. Der arbeidet han tett sammen med Johan Fredriksen, som nå er stabssjef i Oslo politidistrikt og ansvarlig for sikkerheten rundt fredsprisutdelingen. Heller ikke han liker at folk legger ut bilder av akkrediteringsbevis i sosiale medier.

— På generelt grunnlag anbefaler vi at man ikke legger ut slike bilder, fordi det i teorien kan føre til misbruk, sier han.

- Får ta lærdom av dette

— Jeg la ut dette bildet én og en halv time før, altså ganske kort tid før arrangementet startet. Det er mulig jeg burde ha tenkt annerledes om å legge ut et slikt bilde, og får ta lærdom av det til en senere anledning, sier Henriksen til Aftenposten onsdag kveld.

- Har du forståelse for at det kan være et sikkerhetsproblem?

— Som jeg sa, det får jeg ta lærdom av. Forøvrig tror jeg det kan være vanskelig å basere sikkerheten rundt arrangementer på at folk ikke bruker sosiale medier.

Foruten Henriksen har flere andre gjester og arrangører lagt ut bilder av ID-kort og billetter til de ulike fredsprisarrangementene. En person som arbeider med produksjonen av Nobelkonserten har lagt ut et bilde av adgangskortet sitt, men synes ikke dette er problematisk.

— Det er ingen som kommer inn i Oslo spektrum med falske kort. Vaktene kjenner ansiktene våre. Hvis det ikke hadde vært lov å legge det ut på internett, hadde jeg forventet å få en beskjed om det, sier vedkommende til Aftenposten.

- Sterkt beklagelig at noen er så PR-kåte

Sikkerhetsekspertene Aftenposten har snakket med sier at politiet uansett må ta høyde for falske adgangskort og billletter ved å kontrollere dem opp mot navnelister og andre ID-kort.

— Jeg forstår at det kan være fristende for folk å fortelle omverdenen at man er i det gode selskap for å overvære nobelprisutdelingen, men selv i denne sammenhengen burde man brukt hodet. Når sikkerhetsnivået er høyt, er akkrediteringsbeviset en del av sikringen, sier professor Ole Andreas Engen ved Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.

— Det er sterkt beklagelig at noen er så PR-kåte at de legger ut slike bilder, kun for å få oppmerksomhet rundt seg selv, sier Lier.