Fredag 22.7.2011 ble verdens øyne rettet mot Norge. Terroraksjonene som rystet Oslo har siden vært toppsak i internasjonal media. Mandag overvar reportasjeteam fra hele verden sørgetoget i hovedstaden.

— Nasjonen er i sorg, men folket er fast bestemt på å respondere Anders Behring Breiviks vold med fred og samhold, rapporterer britiske BBC.

Siterer ordføreren

Amerikanske CNN fokuserer på statsminister Jens Stoltenbergs tale:

— Statsministeren forsikrer om at Norge vil forbli et åpent samfunn, også etter disse grusomme hendelsene.

Også ordfører Fabian Stangs ord om terrormistenkte Anders Behring Breivik blir gjengitt av CNN: - Vi skal straffe ham med demokrati og kjærlighet, sier Stang.

— Det vakreste jeg har sett

I nabolandene Sverige og Danmark vekker angrepene spesielt stort engasjement og medfølelse.

Alle de nordiske landene markerte i går nasjonal stillhet i solidaritet med ofrene etter bombeangrepet på Regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya.

Kommentator Stefan Heimerson i svenske Aftonbladet skildrer:

— Tohundretusen hender strakk seg mot himmelen. I hver hånd var en rose - og det var, som den norske AUF-lederen Eskil Pedersen, som overlevde massakren på Utøya, sa: ”Det vakreste jeg noensinne har sett.”

Danske Jyllandsposten bruker lederplass på å støtte statsminister Jens Stoltenberg: Det gjelder å svare på terroren ved å verne om det demokratiske rettssamfunns prinsipper. Uttrykt med statsminister Jens Stoltenbergs ord: «Dette må ikke få lov til å endre det Norge vi kjenner.»

— Norge har funnet svaret

Spanske El Pais har fulgt tragediene i Oslo tett, og skildrer følgende fra gårsdagens rosetog: - I stillhet, og under slagordet: ”likhet, solidaritet og mangfold”, gikk nordmenn i en marsj som kun er sammenlignbar med den man ser på nasjonaldagen 17. mai.

Tyske Der Spiegel forteller om en rørende sørgemarsj i Norges hovedstad mandag kveld, og lar seg imponere av oppmøtet:

— Mer enn 200.000 mennesker minnet ofrene etter terrorangrepene. Hva kan et land gjøre for å forsvare seg mot morderisk hat fra én person? Nordmennene har funnet et svar: kjærlighet og håp.

rose.jpg
SCANPIX