Det kommer frem i de første dokumentene fra Wikileaks som omtaler norske politikere. Dokumentene ble lagt ut av svenske Aftonbladet.se i dag, og kan lastes ned her .

I en oppsiktsvekkende melding fra den amerikanske ambassaden i Oslo, sendt i juli 2008, blir det kjent hvordan USA vurderte Jens Stoltenbergs statsråder.

Daværende statsekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, blir omtalt i rosende ordelag, i motsetning til sjefen tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Stigende stjerne «Etter det nasjonale valget i 2005 antok analytikere at statsminister Jens Stoltenberg ville utnevne Barth Eide til statsekretær i Utenriksdepartementet, men etter at han ble tvunget til å utnevne en svak forsvarsminister, flyttet Stoltenberg Barth Eide til MOD (Forsvarsdepartementet, journ.anm)

Strøm-Erichsens manglende erfaring gjorde henne avhengig av Barth Eide, heter det i det samme dokumentet.

«Strøm-Erichsen ble utnevnt statsråd uten noen bakgrunn i forsvarssaker og har støtte seg til Barth Eide som ekspert på saksnivå mens hun tok seg av politiske tema,» heter det i dokumentet.

Interessert i posisjon

Det kommer også frem at Barth Eide er interessert i FNs fredsbevarende operasjoner, og kan være interessert i en fremtidig posisjon i FN-systemet.

I dokumentet blir Barth Eide beskrevet som en «stigende stjerne» i Arbeiderpartiet, og blant de mektigste politikerne i Stoltenberg-regjeringens første periode.

Saken oppdateres.