– En slik rabatt skal være betydelig, et markant skille fra det de andre tiltalte får, sier statsadvokat Tor Christian Carlsen til Bergens Tidende.

NOKAS-dommen fredag ga ikke svar på kanskje det viktigste spørsmålet: Hvem drepte politimannen Arne Sigve Klungland?

Når ankesaken kommer opp for lagmannsretten i september, åpner aktoratet for at den av de tiltalte som røper drapsmannens navn, skal få sin lønn.

– Det er viktig å få på plass hvem som avfyrte det dødelige skuddet. Hvor mye strafferabatt det vil gi, er det domstolen som til sist avgjør, men det skal være betydelig, sier Carlsen.

Thendrup

Johnny Thendrup fikk to års rabatt for å ha tilstått og samarbeidet med politiet. Og det var Thendrup som var den som var nærmest til å røpe sakens store hemmelighet.

– Han har et stort ønske om å fortelle hvem som skjøt. Han synes synd på Klunglands familie. Så langt har han ikke våget å fortelle det, av frykt for sin egen og familiens sikkerhet, sier Thendrups forsvarer, advokat Johnny Veum.

Advokaten mener statsadvokatens utspill om strafferabatt er interessant. Men det er vanskelig å ta stilling til en slik løsning så lenge det ikke finnes noen garanti for at domstolen vil følge opp statsadvokatens løfte, mener Veum.

Veum mener at hans 40 år gamle klient vil få strafferabatt dersom han velger å si hvem som skjøt Klungland.

– Johnny Thendrup vurderer fortsatt om han skal tilkjennegi hvem som skjøt og drepte Klungland. Dette gnager ham veldig. Han har et sterkt ønske om at familien skal få vite det, og jeg mener også at det vil kunne gi ham lavere straff, sier Veum til VG.

– Ille

Ifølge advokaten synes Thendrup at det er ille at drapsmannen ikke har stått fram selv.

Etter det VG kjenner til, er det få, om noen, av NOKAS-ranerne som har særlig til overs for mannen som avfyrte skuddene mot Klungland. Samtlige av de tretten som ble dømt fredag har dessuten sagt at de ikke har noe imot at gjerningsmannens navn blir kjent.

Ifølge avisen skal Thendrup før jul ha hatt et hemmelig møte med Klunglands etterlatte. Ingen vil kommentere om det har skjedd eller hva som eventuelt ble sagt.

I dommen slår Stavanger tingrett fast at ingen er tiltalt for å ha skutt og drept Klungland, og at retten derfor ikke kan analysere bevisene og konkludere med hvem som skjøt. Men retten nevner, som aktoratet, Kjell Alrich Schumann som en mulig gjerningsmann, uten at det trekkes noen form for konklusjon.

Bistandsadvokaten til de etterlatte etter Klungland, Ørjan Berven, sier at familien ønsker at han som skjøt og drepte Klungland, tar på seg ansvaret.

Samtidig sier han at familien forstår at ingen vil utpeke gjerningsmannen, hvis det utsetter noen for fare.

– Johnny Thendrup har gitt uttrykk for at han ikke tør fortelle hvem som skjøt. Han mener det kan utsette hans nærmeste for represalier. De etterlatte vil ikke at det skal opplyses, hvis det skal gå på bekostning av de pårørende til den som kommer med opplysningene, sier Berven.