— Espen, kjøper du en øl til meg?

Audun Lysbakkens og SVs valgvake på Café Opera er så vidt i gang. Klokken er 20.09, og valgdagsmålingene er akkurat publisert. På begge er han ute av Stortinget. Det har han vært forberedt på en stund, men han prøver å være optimistisk.

— Det er ingen personlig katastrofe for meg. Det er viktigst å få et rødgrønt flertall, sier Lysbakken, og får ølen sin servert av organisasjonssekretær Espen Edvardsen.

Han dekker likevel ikke over det faktum at han er skuffet, for han ønsker seg fire nye år på Stortinget. Men at dette eventuelt skal være slutten på hans politiske liv, vil han ikke være med på.

— Jeg er da for ung til det? Vi må likevel vente og se til flere av resultatene kommer, blant annet for Bergen, sier han.

Kommer SV i regjering, er det ikke utenkelig at han går inn i regjeringsapparatet på en eller annen måte.

Rundt ham jubles det når prognosene viser flertall for det rødgrønne alternativet, mens stemningen daler når tallene for SV tikker inn. Det går jevnt nedover med partiet, og det mumles «total katastrofe» om Fremskrittspartiets fremgang.

SVs førstekandidat Ågot Valle erklærer seg svært skuffet over at Audun Lysbakken ser ut til å være ute av rikspolitikken.

— Det er veldig trist, han er blitt en av våre fremste rikspolitikere og han har jobbet sterkt for Hordaland. Det er et tap, også for meg personlig, sier Valle.

Også hun legger vekt på at regjeringsskifte er viktigst.

— En ny kurs er viktig, og vi visste at det var en kalkulert risiko å gå inn i dette samarbeidet, sier Valle.