Ved 20.30-tiden onsdag kveld merket folk både i Hordaland og Rogaland at jorden ristet.

Episenteret var like nord for Etne, og magnituden 3,5. Noe liknende har ikke Etne-området opplevd siden 1989, sier professor KuvvetAtakan ved Institutt forgeovitenskap til bt.no.

— Det er jevnlig jordskjelv i Sunnhordland. Det er et av de mest utsatte områdene på land i Sør-Norge, men dette er det sterkeste i Etne siden 1989. Da målte vi 4,2, sier Atakan.

Skjelvet ble fanget opp av stasjonerfra Nordland til Kongsberg, i Molde og Trondheim. Det betyr imidlertid ikke skjelvet har vært merkbart alle disse stedene.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

«Ristet i hele huset»

Atakan har lokalisert skjelvet til 59,5 grader nord og 5,6 øst, cirka 30 kilometer nordøst for Haugesund. Dybden er relativt grunn - 6 kilometer.

Bt.no har fått mange henvendelser fra den sørlige delen av Hordaland.

Det klirret i glassene og jeg hørte det bulder ute i havet Eivind Habbestad på Bømlo

— Det ristet i hele huset, sier Eivind Habbestad (57), som bor helt nord på Bømlo. Han forteller at det varte i et halvt minutts tid.

— Det klirret i glassene og jeg hørte det buldre ute i havet, sier Habbestad. Han trodde det var en dynamittsalve som hadde gått av, men kunne ikke skjønne at noen holdt på med det etter det var mørkt.

— Så da skjønte jeg fort at det var jordskjelv, sier han.Historisk sett har det vært flere skjelv i Sunnhordlandover 4 i magnitude, men Tore Fykse i Sveio sier at han ikke har «opplevd det så kraftig før».

— Det ristet godt i huset. Jeg har aldri kjent det så gale før, sier Fykse. Han la inn et innlegg om jordskjelvet på Facebook og fikk svar fra venner både i Stavanger Bømlo, Haugesund og Tysvær med det samme.

— Heldigvis ble ingenting ødelagt, sier Fykse.

Løyen dur i Rogaland

Stavanger Aftenblad har også fått mange meldinger, fra Haugesund i nord tilByrkjedal i sør.

— Huset ristet voldsomt, det kom en løyen dur og både kona og jegfikk vondt i hodet etterpå, sier en leser fra Byrkjedal.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt opplevde en telefonstorm i minuttene etter jordskjelvet.

— Vi satt tre mann her og tok imot. Jeg vet ikke akkurat hvor mange telefoner det ble, det var i hvert fall mer enn ti, sier operasjonsleder Jan Magne Østebøvik til bt.no.

Politifolkene, som sitter i Haugesund, merket skjelvet godt selv. Men de har ikke fått melding om noen skader eller andre problemer.

Alt i orden hos Statoil

Statoils Kårstø-anlegg ligger midt i jordskjelvområdet. Selskapet driver også Grane-plattformen i Nordsjøen, 185 kilometer vest for Haugesund.

Informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil sjekket med vaktsentralen like etter at han fikk melding om skjelvet.

— Det er der beskjedene kommer inn dersom noe uregelmessig skjer med noen av våre installasjoner, men de hadde ikke fått noen meldinger, sier han.

Han har også snakket med plattformsjefen på Grane, som har bunnfast stålunderstell. Han hadde heller ikke merket noe til skjelvet.

— Våre installasjoner er bygget for å tåle mye, men vi følger utviklingen, sier Skauby.

Hørte kjempesmell

På Sveio fikk Johanne Jacobsenog naboene seg en støkk i kveld.

— Først begynte det med during, men så kom det et smell som om noen smelte av en salve i nabohuset, sier Jacobsen.

Forsker Steven John Gibbons hos NORSAR sier det ikke er uvanlig at det kommer smell i forbindelse med jordskjelv.

— Det er vanskelig å si nøyaktig hva de har hørt, men det har vært store jordbevegelser. Vi får nesten alltid inn meldinger om at folk har hørt slike smell når det har vært skjelv, sier Gibbons.

Hvordan opplevde du jordskjelvet? Fortell oss under:

JORDSKJELV-EKSPERT: Professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap.
EIRIK BREKKE (arkiv)