• Statkraft får kjøpe Smøla på billigsalg. Det er helt unødvendig, mener Anker Møllerop. Han er leder i Smøla Jeger og Fisk, og sterk motstander av en ny og storstilt vindkraftutbygging i kommunen.

Øykommunen Smøla på Nordmøre har allerede en av Europas største vindmølleparker. Første byggetrinn på 20 vindmøller ble fullført i 2002.

Nå er parken utvidet med 48 nye møller, og denne delen av vindparken skal åpnes av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland 27. september.

Motvind-aksjon

Statkraft har nå planer om å utvide vindmølleparken med ytterligere åtte mål, og en vindkraftkapasitet som er like stor som den som allerede er bygget. Totalt vil vindkraftanlegget Statkraft bygger på Smøla kunne dekke 1 prosent av den norske produksjonen av strøm, ifølge Smølas ordfører Iver Nordseth (V).

Møllerop sier til NTB at det har vært en god del motstandere av vindmølleparkene som allerede er bygget. En egen motvind-aksjon foran utbyggingsrunde nummer to var likevel ikke nok til å stanse anlegget. Møllerop mener mange har resignert i forhold til mektige Statkraft, og ikke orker å ta fatt på enda en runde med underskriftslister og møter.

— Reaksjonen har vært at hele motstandskampen ble et spill for galleriet og at alt var bestemt på forhånd. Det ble en vits å stå på og slåss mot vindmøllene, sier Møllerop.

Vil fortsette

Selv har han ikke tenkt å gi seg helt, og håper at det kan etableres en motstandskamp denne gangen også:

— Slik jeg ser det, har Smøla fått en rikelig andel av landets vindkraftutbygging. Det er mer enn nok som det er. Denne gangen vil Statkraft endatil bygge i et myr- og våtmarksområde nærmere bebyggelsen enn tidligere. Der er det spesielt en lokal rypestamme som hekker, og som er sårbar for forandringer. I tillegg er det hekkeområde for grågås.

Møllerop er spesielt engstelig for rypestammen, som han mener vil forsvinne om det kommer en vindmøllepark i det aktuelle området.

— Klarer vi ikke å stanse utbyggingen, er det uansett viktig å få endret lokaliseringen, mener Møllerop.