• Blir det rødgrønn regjering, har vi gjort et godt valg. Mister vi flertallet vil skuffelsen være stor, innrømmer SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell.

Naustdølen er en av nøkkelpersonene bak SVs strategi for å komme i regjering. Trass kritiske røster innad i partiet og knallharde skyts fra motstandere og kommentatorer, har SV stått last og brast med Ap og SV i valgkampen. Taktikkens kostnader var godt synlig i kveld, dersom valgdagsmålingene slår til, vil SV tape omtrent en femtedel av velgerne fra valget 2001.

— Det har vært en knalltøff valgkamp, den hardeste vi har opplevd noensinne. Vi har jobbet i årevis for en rødgrønn regjering, og akkurat nå ser det ut som om vi kan få den drømmen oppfylt. Samtidig gjør vi et anstendig valg hvis vi kommer over 10 prosent. Men det er utrolig jevnt, jeg tør ikke ta noe på forskudd, sier Solhjell.

SV-dronning Kristin Halvorsen understreket også i sin knappe kommentar at det var i tidligste laget til jubel eller tårer.

— Når siste stemme er talt, da skal jeg koste på meg et smil. Ikke før, sa hun.

Finanspolitisk talsmann Øystein Djupedal var litt mer meddelsom overfor bt.no.

— Hvis vi får et regjeringsskifte er et av våre store mål nådd. Det har vært en tøff kamp, men med et OK resultat for oss og rødgrønn regjering vil det store bildet være kjempepositivt, sa Djupedal.

Enkelte har lansert ham som Norges neste finansminister, men det ville trønderen ikke høre snakk om i kveld.

TALTE: Kristin Halvorsen talte til SV-forsamlingen.
PÅL ANDREAS MÆLAND