Formålet med hodeskallen, eller det såkalte The Punisher-emblemet, var å «sende en beskjed» til opprørsledere i området om hvem som bestemte, sier flere offiserer til VG.

Feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, sier til avisen at han mener det har utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter med Forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljon.

— Holdninger som gir uttrykk for hevnmotivasjon, er fremmed for Forsvaret. Det representerer en fiendeforakt, sier Hagesæther. Feltprosten tok opp bruken av dødninghoder med Forsvarets ledelse i august.

Mekanisert infanterikompani 4 har tatt i bruk dødninghodet som et uoffisielt avdelingsmerke, skriver VG. Ved siden av å ha sprayet emblemet på afghanske hus, bærer de emblemet på uniformen, de har laget T-skjorter med påskriften og dekorert kjøretøyer med det samme symbolet.

Både Hagesæther og flere offiserer som VG har snakket med, trekker frem et konkret eksempel på det de beskriver som ukultur: I en lukket minnestund for den norske soldaten Claes Joachim Olsson som ble drept av en veibombe i januar i år, skal en offiser ha holdt en flammende tale, før han slo neven i den flaggdraperte kisten og sa: - Nå skal vi ut og slåss for deg, Jokke!

Deretter fikk offiseren soldatene med seg på avdelingens kamprop «Til Valhall» tre ganger. Dagen etter dro soldatene ut på oppdrag og havnet i skuddvekslinger.

— Jeg er sikker på at medsoldatene til Claes Joachim ikke har noe brennende hevnmotiv, det var mer en måte å hedre ham på. Men symbolbruken med merket er ikke forenlig med holdningene vi har til å være norsk soldat, sier Lars Lervik, sjef for Telemark bataljon til avisen.