Etter intensive undersøkelser kom Havarikommisjonen natt til torsdag med en foreløpig konklusjon på hvorfor 16 godsvogner onsdag ettermiddag kolliderte i bygning på Sjursøya i Oslo.

— Gjort etter boken

Ifølge Havarikommisjonen sviktet sporbremsen. Sporbremsen sitter i sporet og klemmer rundt flere av hjulene i et vognsett.

— Sporbremsen har ikke oppført seg som den skulle, vi vet ikke hvorfor og jobber videre med å finne det ut, sier Kurt A. Olsen i Havarikommisjonen til Aftenposten.no torsdag formiddag.

Han påpeker at vognsettet som løp løpsk ikke var spesielt tungt i forhold til hva sporbremsen er dimensjonert for.

— Vognsettet veide mellom 200 og 300 tonn. Sporbremsene skal kunne tåle opp til 1200 til 1400 tonn, sier Olsen.

Når det gjelder øvrige hendelsesforløpet, forteller Olsen at Havarikommisjonen foreløpig har fokusert mest på ulykkens start- og stoppsted, det vil si Alnabru og Sjursøya.

Undersøkelsene tyder på at det ikke ble gjort noe galt da vogn nummer 16 ble hektet på resten av vognsettet.

— Operasjonen ble gjort etter boken, sier Olsen.

Hevet godsvognene

Arbeidet med å heve de to godsvognene som havnet utenfor kaikanten på Sjursøya i Oslo onsdag, ble avsluttet torsdag morgen.

Vognene skal deretter fraktes tilbake til Alnabru for nærmere undersøkelser, opplyser operasjonsleder Vidar Hjulstad i Oslo politidistrikt til NTB.

Det er ikke funnet flere omkomne eller skadede personer mens oppryddingsarbeidet pågikk natt til torsdag.

På kvelden onsdag startet rivingen av restene av terminalbygget som godsvognene raste gjennom før de havnet i sjøen.

Tre menn omkom

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt bekreftet onsdag kveld at de tre personene som omkom i ulykken alle er menn. Tidligere onsdag ble det meldt at en person var savnet.

— Den personen som var meldt savnet, er en av de omkomne, opplyser Grøndal.

Varsling av de pårørende pågår onsdag kveld, og politiet vil derfor foreløpig ikke opplyse om de omkomnes identitet. Navnene frigis trolig torsdag.

Tre personer er innlagt på Oslo universitetssykehus, Ullevål. En 35 år gammel kvinne fikk alvorlige skader i ansikt, bryst og buk, samt bruddskader. Tilstanden hennes er ustabil. Kvinnen er operert.

En 65 år gammel mann har alvorlige skader i brystet. Han er under intensivbehandling, men tilstanden hans er stabil. En 43 år gammel mann er også innlagt ved sykehuset. Han har lettere skader og er til observasjon.

Ytterligere en person ble fraktet til legevakten med lettere skader.

Vill ferd

Et større område på godsterminalen på Alnabru i Oslo var sperret av mens kriminalteknikerne saumfarte deler av anlegget, assistert av folk fra Jernbaneverket.

Ulykken skjedde da togstammen på 400 meter bestående av 16 tomme godsvogner, hver av dem på 35 tonn tung, uten kontroll raste nedover godslinjen ned mot Oslo sentrum.

Den ville ferden endte ved Ormøya-terminalen på Bekkelagskaia.

Der braste åtte av vognene tvers gjennom en sperring ved enden av sporet og knuste deretter en bygning tilhørende godsterminalen.