• Lars Sponheim er uredelig og han oppfører seg som en bajas mot Sp-leder Åslaug Haga - slik han gjorde det mot Anne Enger Lahnstein, sier parlamentarisk leder, Marit Arnstad.

TRON STRAND

— Om det er tilfeldig eller om han oppfører seg slik fordi Åslaug Haga er kvinne, vet jeg ikke. Men han har alltid oppført seg som en bajas mot kvinnfolkene i Senterpartiet, sier en harm Marit Arnstad.

Gikk i taket

— Sponheim beskylder Åslaug Haga, slik han beskyldte Anne Enger Lahnstein, for å være kunnskapsløs og inkompetent. Han blir veldig personlig i sine angrep på både Haga og Enger Lahnstein, sier Arnstad.

Marit Arnstad, som er Sps parlamentariske leder på Stortinget, gikk i taket da Lars Sponheim i Bergens Tidende sa at han hadde lært noe om sentrumspolitikk av Anne Enger Lahnstein:

- Haleheng til Høyre

— Det er svært uredelig av Sponheim. For det første sa han i 1997 at han ingenting hadde å lære av Enger Lahnstein. Videre fremstiller han seg som sentrumsalternativets forkjemper. Det har han aldri vært. Sannheten er at Venstre er Høyre light og et haleheng til Høyre.

— Før valget i 1997 kjempet Sponheim hardt for å få inkludert Høyre i sentrumssamarbeidet. Sponheim mente Sp argumenterte for sterkt for sentrum.

Da svekket Sponheim sentrumsalternativet - og det midt under valgkampen, sier Marit Arnstad som legger til at sentrumsregjeringen ble etablert på tross av, ikke på grunn av Venstre.

— I 2001 var plutselig Sponheim overbegeistret for at Høyre ble inkludert og at han slapp å sitte i regjering med Senterpartiet. Sponheim sa at hans hjerte var i KrF og hjernen i Høyre.

— Gudene vet hvor Venstre var, sier Arnstad.

Utidig hakking

— Jeg opplever at Sponheim bedriver en utidig hakking på Senterpartiet og sentrum i norsk politikk.

— Betyr det at sentrumsalternativet er dødt i overskuelig fremtid?

— Valgnatten i 2001 gikk Venstre til Høyre. Fra det tidspunkt var sentrum dødt. Jeg vet ikke om det vedvarer. Hvis sentrum skulle gjenoppstå, vil det være fordi KrF og Sp finner sammen igjen. Det vil ikke ha med Venstre å gjøre, sier Marit Arnstad.

«SPONHEIM EN BAJAS»: Marit Arnstad (Sp) synes at Venstre-leder Lars Sponheim bedriver en utidig hakking på Senterpartiet og sentrum i norsk politikk.<br/> FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX