– Mange pressefolk mistet distansen til Lars Sponheim. Kontakten ble for tett, og de sviktet sin rolle da Sponhiem burde kjøres hardere.

Det sa Olav Garvik, en av de to forfatterne av den nye boken om Lars Sponheim som ble lansert i dag. På en sprengfull pressekonferanse på Hotel Bristol i Oslo, tok Garvik et oppgjør med sine egne.

Viktig kilde

Olav Garvik og kollega Olav Kobbeltveit fra Bergens Tidende har begge fulgt Venstre-høvdingen tett i mange år. I dag tok pensjonist Garvik bladet fra munnen.

— For mange journalister var nok Lars Sponheim en så viktig kilde at de kvidde seg for å ta oppgjør med ham når de burde.

— Jeg tenker særlig på måten Sponheim behandlet partifelle og daværende Venstre-leder Odd Einar Dørum i 1996.

Det samme skjedde åtte år senere, da partiets nestleder Olaf Thommessen fikk gjennomgå av Sponheim. Begge ganger mener jeg at norsk presse sviktet sin rolle, sier Olav Garvik.

Førde

Han sammenlignet Sponheims posisjon blant journalister med Einar Førde, tidligere Ap-nestleder.

— Begge likte å omgi seg med journalister, de var svært åpne og gode kilder. På den måten unngikk de nærgående presse når pressen burde vært nærgående mot dem, sa Garvik.

Den andre forfatteren, Olav Kobbeltveit, fortalte om Sponheims fall ved valget i høst. Han ga mange forklaringer på det, men en viktig grunn var at Sponheim på en måte var fornøyd med det han hadde oppnådd.

Dessuten hadde han så godt som ingen kontakt med sin egen stortingsgruppe, som da talte 10 personer. Sponheim snakket mer med «de store guttene», han klarte ikke å forsone seg med rollen som opposisjonspolitiker, og forsømte sine egne, mente Kobbeltveit.

Har pressen vært for snille med Lars Sponheim? Si din mening her.