Onsdag ettermiddag ble den 58 år gamle politimannen Olav Kildal drept på jobb da han skulle transportere en psykiatrisk pasient til sykehusinnleggelse i Mo i Rana, i Helgeland politidistrikt. Uten forvarsel gikk pasienten til angrep på Kildal med kniv, og han døde av skadene på sykehus.

«Politioverbetjent Olav Kildal (58) ved Helgeland politidistrikt ble drept i tjeneste i dag. Han etterlater seg forlovede og to barn. Våre tanker går til Olavs nærmeste familie. Kildal var en høyt respektert og verdsatt polititjenestemann, som var nær ved å gå av med pensjon etter 34 års tjeneste i politiet. Hele politidistriktet er sterkt preget av hendelsen, og da særskilt alle de som er tilknyttet Mo i Rana politistasjon» skriver politiet i en pressemelding midnatt.

Væpnet politiaksjon pågår fortsatt

Ved midnatt pågår fortsatt en væpnet politiaksjon på Mo i Mo i Rana for å pågripe gjerningsmannen, som har forskanset seg i leiligheten hvor drapet skjedde. Politiet skyter runder med tåregassgranater mot huset og roper til vedkommende med ropert at han skal komme ut, foreløpig uten hell, skriver Aftenposten.no.

Gjerningsmannen beskrives som farlig, og politiet mistenker at han har våpen i boligen, ettersom det er registrert tre våpen på mannen.

Kildal var på stedet sammen med en kvinnelig kollega, som kom fra hendelsen uten fysiske skader. De ansatte i Mo i Rana er ifølge politimesteren svært preget av hendelsen, og samles onsdag kveld på politistasjonen.

Ryster hele samfunnet

— Dette er en tragedie som ryster hele Rana-samfunnet, sier ordfører i Rana kommune, Geir Waage, i en pressemelding onsdag kveld.

Kommunen gjør nå alt de kan for politiet i Rana.

— Vi stiller våre ressurser til disposisjon for politiet i deres videre arbeid, sier ordfører Waage.

Dobbeltdrap for 12 år siden

Helgeland politidistrikt ble også for 12 år siden rammet av en tragedie. I 1998 ble to polititjenestemenn skutt og drept på Austbø i Nordland. Også de skulle ta hånd om en psykiatrisk pasient.

Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier etter drapet på en politimann i går kveld i Mo i Rana, at det er tragisk at den andre politimannen på noen uker blir drept i tjeneste. Også denne gangen skjedde det i forbindelse med et rutinepreget oppdrag.

— Det er litt spesielt at det nok en gang rammer Helgeland politidistrikt hvor det for 12 år siden var et dobbeltdrap da to politimenn ble skutt av en psykiatrisk pasient på Austbø, sier Johannessen til Aftenposten.no.

— Det er klart at politikorpset er svært preget av at en for andre gang i løpet av noen uker blir minnet om den risiko som ligger i politirollen, sier Johannessen.

I starten av mars ble polititjenestemann Børge Ivarsen påkjørt og drept i forbindelse med en biljakt. En 27 år gammel mann siktet for uaktsomt bildrap.

Psykiatrisk pasient kom med trusler

Natt til 11. mars 1998 ble to politifolk fra Helgeland politidistrikt skutt og drept under et væpnet oppdrag på øyen Austbø i Alstahaug kommune. Politiet rykket ut med ni tjenestemenn til øyen etter at de hadde fått melding om at en 46 år gammel psykiatrisk pasient på permisjon hadde fremsatt telefoniske trusler mot ansatte ved Nordland psykiatriske sykehus. Politiet fikk også vite at mannen var i besittelse av våpen.

Mellom klokken 02.30 og 03.30 løsnet mannen skudd mot politiet, og de to polititjenestemennene Sigurd Wang (47) og Trond Kirkeby (41) ble drept.

Etter skuddvekslingen forskanset gjerningsmannen seg i huset, noe som førte til at naboer ble evakuert og skolebarn holdt hjemme. Også luftrommet over øyen ble stengt mens aksjonen pågikk.