— Problemet for disse ungdommene er at de enten rett og slett ikke kommer seg opp om morgen, eller at de er så trøtte når de kommer seg opp at de ikke får med seg hva som blir sagt i de første skoletimene på dagen, forteller søvnforsker Fred Holsten til P4-nyhetene.

Årsakene til søvnproblemene skal være at ungdommene har en forsinket søvnfase hvor kroppens indre klokke ikke er synkronisert med døgnets 24 timer.

— Dermed kommer de hele tiden på etterskudd i forhold til vanlige leggetider. De sovner gjerne ikke før i totiden om natten eller enda senere. De sover godt og skulle da etter sin indre klokke sovet til tolvtiden om formiddagen, sier Holsten.

Ifølge søvnforskeren er søvnproblemene medfødt, men slår først ut i ungdomsårene. Problemene varer så noen år før de avtar når en kommer i midten av 20-åra.

Kjennetegnet på en forsinket søvnfase er ifølge Holsten at man er et ekstremt B-menneske og har store problemer med å komme seg opp om morgenen. Men behandling finnes. Ved å utsette kroppen og øynene for sterkt lys når en våkner og justere tidspunktet for behandlingen til tidligere og tidligere, kan man bli bedre.

— Ulempen er bare at problemet er tilbake for fullt igjen om en er lenge oppe igjen en kveld, sier Holsten.(NTB)