Carl I. Hagen ønsket og hadde lagt til rette for at Os-ordfører Terje Søviknes skulle ta over som formann i Fremskrittspartiet da han selv gikk av. Det ble det aldri noe av, fordi Søviknes måtte trekke seg fra alle rikspolitiske verv i 2001. Da kom det frem at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig beruset jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

— Usigelig skuffet

«Jeg kan huske hvor usigelig skuffet Carl var. Det gikk hardt innpå ham. Alle planene han hadde lagt for Terje Søviknes’ overtakelse måtte revurderes, og da var det kun én mulighet igjen, nemlig Siv.» Det skriver Per Sandberg i selvbiografi «Mot min vilje». Han skriver også at Siv Jensen var et godt annetvalg.

«Jeg mener hun var den eneste kandidaten, Terje Søviknes fra eller til», skriver Sandberg videre. Han ønsker imidlertid ikke å utdype hvem han selv ønsket skulle ta over etter Carl I. Hagen.

Boken til Sandberg kommer ikke i salg før onsdag, og før det ønsker ikke Sandberg å kommentere innholdet i boken.

Traff massemorderen

Hagen pekte også på Søviknes som statsrådkandidat da ministerkabalen skulle legges i den blå regjeringen. Slik gikk det imidlertid ikke.

Sandberg trekker frem Carl I. Hagen som en som har betydd svært mye for ham. Partileder Siv Jensen gir han delte skussmål. Han kaller hennes første del som leder (2005–2009) for «oppturen» og tiden fra 2009 frem til vinteren 2013 for «nedturen».

Sandberg mener blant annet at Jensen viste svakt lederskap i måten hun taklet 22. juli på, og det faktum at Breivik hadde vært medlem i Frp. Sandberg fant i ettertid ut at han selv hadde møtt massemorderen i 2003, da han holdt foredrag for Gamle Oslo Frp på et julebord.

«Jeg husker ham veldig godt for han var så intens, han ville absolutt snakke med alle og ikke bare meg. Det er det eneste jeg husker fra møtet med ham», skriver Sandberg i boken sin.

Skjelte ut Siv Jensen

Per Sandbergs temperament er kjent, og i boken beskriver han en episode hvor han skjelte ut Siv Jensen etter en landsstyremøtedebatt om Forsvarets nye flybaser i februar i fjor.

«Hun fikk høre mine absolutt sterkeste ord i pausen under landsstyremøtet» og «jeg var skikkelig forbanna, og da det var siste gang hun gjorde noe sånt mot meg», skriver Sandberg i boken. Han skriver også at Siv Jensen er for opptatt av konsensus. «Konsensus gjør deg i stand til å flytte småstein, men aldri fjell», skriver Sandberg, som mener Jensen må «ta noen konflikter og vise handlekraft».

Kontroversene til tross, er Siv Jensen gudmor til Sandbergs sønn Jakob. Sandberg gir også Jensen gode skussmål for jobben hun gjorde i årets valgkamp, som førte til at Frp kom i regjering for første gang. Den skriver Sandberg, som han har sagt tidligere, at han ikke ønsket å sitte i regjeringen av hensyn til familien.

sz73cfe5.jpg