• Sosialdemokratiet er genialt, mener den nye næringsministeren Dag Terje Andersen (Ap), som varsler et mer aktivt statlig eierskap.

Andersen brukte helga til å flytte inn på statsrådskontoret som han overtok etter Odd Eriksen fredag.

Nå varsler han at den lenge bebudede eierskapsmeldingen, som etter planen skal legges fram i november, blir forsinket. Den nye næringsministeren vil selv gå gjennom hele meldingen før han leverer den fra seg.

— Prosessen har alt kommet langt, så den blir ikke mye forsinket. Men jeg må sette meg inn i den før jeg setter navnet mitt på den, sier Andersen til NTB.

LO og Aps venstreside har store forventninger til at den 49-årige tidligere skogsarbeideren skal føre en tydeligere næringspolitikk enn sin forgjenger.

Og Andersen er klar på hva det er viktig for ham å få fram i eierskapsmeldingen.

Doris Day

— Vi må ha et mer aktivt forhold til hvordan vi utøver statlig eierskap. Det gjelder både i den næringspolitiske tenkningen, og hvordan staten forholder seg til store opsjonsavtaler. Mens de borgerlige fulgte Doris Day på at det som skjer, det skjer, mener vi at staten har en større rolle å spille som positiv samarbeidspartner for næringslivet.

— Noen mener det beste du kan gjøre tvert imot er å blande deg minst mulig opp i næringspolitikken?

— Det er et annet alternativ. Det er Doris Day. Men det viser seg at de landene hvor markedskreftene rår, har en dårligere næringspolitikk enn Norge, hevder Andersen, og viser til at verdiskapingen og sysselsettingen aldri har vært høyere enn den er nå.

- Genialt - Det er her sosialdemokratiet er genialt, ikke sant. Det er ikke bare best fordi det gir bedre fordeling og velferd. Det er også suverent beste system for å utvikle næringslivet. Norden scorer best på levekårsindekser. Arbeidere er trygge, har høy utdannelse og godt helsetilbud. God velferdspolitikk er en god økonomisk idé, også. Og det er en politikk som er alternativet til å ikke gjøre noe, argumenterer en engasjert Andersen.

Blir i SAS Den nye statsråden markerte raskt at han er imot et statlig nedsalg i SAS, slik blant annet Frp ønsker. Han utelukker på den annen side ikke oppkjøp i flyselskapet om Sverige eller Danmark skulle selge seg ned, slik sentrale SV-ere har tatt til orde for.

— Dukker det opp en forandring i Sverige eller Danmark, vil vi vurdere det om den situasjonen oppstår. Det er ikke noe jeg vil flagge på forhånd. Men jeg kan gi en garanti for at det er uaktuelt for oss å selge oss ut av SAS. Det er i Sverige de har byttet til borgerlig regjering, ikke her, sier han.

Sosialdemokratiet er genialt, mener den nye næringsministeren Dag Terje Andersen. – Det er ikke bare best fordi det gir bedre fordeling og velferd. Det er også suverent beste system for å utvikle næringslivet, sier han. Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Erlend Aas/SCANPIX