Norges Fotballforbund, Norges Idrettsforbund og politiet ble mandag enige om at Norway Cup skal gjennomføres.

Sikkerhetsjef på Norway Cup, Cato Løken skal selv ha tre barn på Norway Cup døgnet rundt. Han mener turneringen er trygg for alle som kommer. Løken forteller at det er politiet som har ansvaret for tryggheten under arrangementet.

— Politiet har gitt oss tillatelsen, og vi forholder oss til det. Jeg føler meg helt trygg på sikkerheten. Mine egne tre barn skal være der 24 timer i døgnet, forteller Løken.

Bekymrede foreldre

Løken forteller at etter hendelsen på Utøya, har det vært stor pågang av foreldre og trenere på telefon.

— De aller fleste er positivt til å komme, men noen synes vi burde la være å arrangere tureringen. Vi har stor forståelse for alle reaksjoner. De spillerne som ikke ønsker å delta kan sende søknad om å få påmeldingsavgiften refundert, sier han.

Det er påmeldt 1349 lag fra 51 nasjoner. De fleste av de 30 000 spillerne skal innlosjeres på skoler.— Skolene er godkjent av offentlige brann- og politimyndigheter på forhånd. De er ikke blitt sikkerhetssjekket i forbindelse med terroraksjonen utover normale kontroller i forkant.

Norway Cup-ledelsen mener det ikke er nødvendig at foreldre blir med barna til Oslo.

— Ikke med mindre de allerede er påmeldt. Men vi har ingen ønske om å nekte noen å være med. Disse må da sørge for innkvartering på egenhånd. Arrangørene har ikke anledning til å fylle opp klasserommene med foreldre, sier Løken.

Snakk med barna før avreise

Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon oppfordrer foreldrene til gode samtaler før avreise til Norway Cup.

— Foreldrene må gjøre et godt stykke arbeid med ungene før de sender dem avgårde, ellers kan noen av dem få problemer. De skal være hjemmefra i en hel uke, og lederne deres klarer kanskje ikke å ta seg av alle når de skal passe så mange på en gang. Foreldrene må ikke bare tro at noen andre tar over sorgbearbeidingen, sier Smedsrud.

Politiet vil ha et telt godt synlig på leirområdet som vil være bemannet det meste av dagen. Patruljene vil også kjøre innom skolene der barna skal overnatte. Vaktholdet på skolene er det arrangørklubben som tar seg av.

Gir samtaletilbud

Norway Cup-prest Jan Christian Nielsen forbereder seg på at mange unge vil ha behov for en samtale under årets arrangement. I år har han fått med seg forsterkninger på Ekebergsletta.

— Vi er vel forberedt. I år har med meg flere prester, og i tillegg vil Norsk Folkehjelp ha et eget samtaletilbud i tilknytning til det stille teltet, sier Nielsen.

Som prest tilknyttet Oslo domkirke, har han hatt mange samtaler med unge de siste dagene.

— Pågangen har vært stor. Det er mange har behov for å snakke, forteller han.

Krevende uke for politiet

— Vår tilstedeværelse skal være tydelig, men vi gjør ikke vesentlige endringer fra tidligere år. Vi må prøve å gjenskape tilliten og folks tro på politi og uniformen. De har nå sett at uniformen kan misbrukes og at noen har skutt. Det blir en krevende uke, sier Smedsrud.

Hun viser til at mange av barna og ungdommene som skal delta på Norway Cup har sett mye fælt i nyhetsbildet siste uken og tror de kan ha nytte av en uke med fotball og lek.

— Det er mange som gleder seg til en uke på Sletta nå. Etter en uke med mye elendighet, så er det ingenting som gleder oss mer enn hvis dette kan hjelpe dem, sier hun.

Hvordan tror du terroren vil prege årets Norway Cup?