• Til tross for en kald vår, er det gode forhold for fotturer i fjellet. På de høyeste partiene er det noen fonner, men ikke verre enn at man fint kan gå der.

Det sier daglig leder i Bergen Turlag, Einar Johan Grieg, til Bergens Tidende.

— Etter en uvanlig kald vår, er sommeren nå kommet i fjellet. Med den varmen vi nå har, smelter snøen utrolig fort. Det erfarte jeg i Stølsheimen sist helg, sier Grieg.

Naturlig nok er elvene store på grunn av snøsmeltingen. Men Turlaget har lagt ut broer der det er nødvendig.

— Andre elver som krysses av våre merkede stier, er fullt mulig å vade, sier han.

Lumske snøfonner

Siden det ligger en del snøfonner og skjuler de merkede stiene, er det ekstra viktig at folk tar med kart og kompass for at de skal holde seg på rett kurs.

— Man bør være litt forsiktig på enkelte av snøfonnene, det kan renne bekker under fonnene og grave vekk snøen. Dermed kan man risikere å gå gjennom snøen noen steder, sier Grieg.

På ruten mellom Trefall og Selhamar er det en del snø. Det er helt snøbart til Åsedalen og Solrenningen fra Stølsdammen. Strekningen Åsedalen-Selhamar er bra med bare noen få snøfonner. I vest er det mer snø enn i østlige deler av Stølsheimen. Opp Skavladalen er det mulig å gå, men i 1000 meters høyde ved Skavlabu, Vardadalsbu og Norddalshytta er det en god del snø. Snøen er imidlertid hard og lett å gå på. Det er helt snøfritt på Dyrkollbotn og Kalvedalshytta. Det samme gjelder barnas hytte Træet på Osterøy.

Flotte fosser

Opp fra Bergsdalen er det fritt for snø til man kommer helt på toppen. På Folgefonna er det mulig å gå på beina opp til Fonnabu. Om en uke begynner Turlaget breføring over Folgefonna.

— Husedalen og de fire fossene er ekstra flotte nå på grunn av den sterke snøsmeltingen. Det er fullt mulig å gå opp til Stavali, men videre innover Vidda er det ennå litt for mye snø. Like fullt er det fint å gå på beina fra Hjølmoberget forbi Vivelid og Hedlo til Hadlaskard. Men til Torehytten og Litlos er det vel mye snø, sier Grieg.