Mandag formiddag kalte Øystein Mærland inn til hastemøte med landets politimestere.

Ett av resultatene fra møtet var at 27 politimesterne slo ring rundt ham, og gav Mæland hundre prosent støtte til å fortsette som politidirektør, skriver Aftenposten.no.

— Det var ingenting som tilsa at han skulle trekke seg, vi var enig om å gå videre. Det var full enighet om linjen vi trakk opp og vi var positiv til å ta sats. Dette kommer overraskende, sier politimester i Salten politidistrikt, Geir Ove Heir.

— Det er ikke heldig at dette skjer i dag. Det er synd, legger han til.

Flere kilder Aftenposten har snakket med som var til stede på møtet med Mæland sier at støtten til politidirektøren var genuin, og at hans avgang kommer som «lyn fra klar himmel».

- Han fremsto som noe nytt

Mandag formiddag avsluttet Mæland sin pressekonferanse på Gardermoen ved å gi en oppskriften på hvordan han skulle rydde opp i Politi-Norge. Mæland lovet en ny åpenhetskultur innad i politiet.

Litt over fem timer senere velger han å trekke seg fra vervet. Dette kom bare en halv time etter at justisminister Grete Faremo varslet at hun erklærte seg inhabil i tjenesteforhold som angår Mæland.

— Jeg har registrert at Mælands habilitet og spørsmålet om tillit er blitt diskutert i offentligheten - ikke minst utover dagen i går, men torsdagens møte bar preg av veien videre, ingen tanker om retrett.Hans beslutning om åtrekke segkommer derforsom en overraskelse, sier Martin Welhaven, politimester i Vestoppland politidistrikt.

Han var blant dem som gav Mæland sin fulle støtte mandag:

— Jeg synes han har representert noe nytt. Når jeg leser hans pressemelding har jeg likevel respekt for hans vurderinger, sier Welhaven.

- Vi kan ikke leve i vakuum

Politimester i Vest-Finnmark, Torbjørn Aas, skriver på Twitter at dette har gjort politiets jobb vanskeligere.

— Jobben med å gjenreise norsk politi blir enda mer krevende. Men jeg er overbevist om at vi klarer det, sier han.

Flere politimestere sier til Aftenposten.no at de er bekymret for at Mælands avgang vil forsinke prosessen med å gjenreise norsk politi.

- Jeg synes det nå er viktig å raskt få på plass enny slagkraftig politidirektør, som kan gis det nødvendige handlingsrom, sier Welhaven.

— Vi kan ikke stoppe opp, vi må så raskt som mulig jobbe videre. Inntil videre forholder jeg meg til det vi ble enige om i dag - og jobber opp mot de mål inntil videre. Men politimesterne må møtes igjen - vi kan ikke leve i vakuum, vi må vite hva vi skal gjøre, sier Heir i Salten politidistrikt.