- Som en liten gutt

Slik beskrives terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) av bergensmann som traff ham.

En bergensmann i 30-årene, bosatt i Oslo de siste ti årene, sier han traff terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) på et møte i Oslo. Han mener det var høsten 2009, på et møte i «Documents venner».

Det islamkritiske nettstedet Document.no publiserte flere av Breiviks innlegg. Bergensmannen svarte kritisk på minst ett av dem. I innlegget skal Breivik ha tatt til orde for å opprette et norsk svar på EDL (English Defence League), et ytterliggående høyreparti i England som vil bekjempe spredningen av islam.

Les også

- Skal tilhøre høyreekstremt miljø

32-åringen som er pågrepet på Utøya, skal tilhøre et høyreekstremt miljø og skal ha registrert to våpen i sitt navn, ifølge TV 2.

 

- Måtte gjøre noe selv?

- På møtet opplevde jeg Breivik litt som en møteplager. Han hadde en del ideer om hva vi skulle gjøre for å komme bedre ut med Document.nos stemme, hvordan få forumet til å bli bedre lest og mer mainstream. Vi diskuterte dette som en reaksjon på det vi opplevde som venstrevridd og selektiv dekning av hendelser i media, sier bergensmannen.

- Jeg fikk inntrykk av at Breivik var som den lille gutten rundt middagsbordet, han som ikke blir hørt eller helt tatt på alvor når han snakker. En som får folk til å holde seg litt på avstand. For å spekulere: Kanskje han etter hvert følte at han måtte gjøre noe selv for å få utløp for ideene sine. At sinnet hans ble mørkere og mørkere. Men å gå ut og gjøre sånn jævelskap som han gjorde?

Les også

Minst 85 drept på Utøya

Rystende dødstall fra Utøya. Politiet jobber nå for å avklare om det er enda en gjerningsmann.

 

«Umoden»

Bergensmannen pratet også en del med Breivik etter møtet i Oslo i 2009. Der skal Breivik ha uttrykt sterk støtte til - og beundring for - en norsk, høyreekstrem blogg.

- Breivik var en vennlig type i utgangspunktet, men han hadde en del fikse ideer og fremsto litt umoden. Han virket heller ikke som en type som yppet til bråk, han var mer Oslo vest-typen som addet fire-fem venner på Facebook hver dag, sier mannen.

- Jeg takket nei til Facebook-invitasjonen hans, fordi han hadde en del linker både på Facebook og andre steder som jeg syntes var over grensen fremmedfiendtlige eller konspiratoriske.

Les også

«We hate you»

Falske profiler og hatgrupper. Internett er fullt av Anders Behring Breivik.

 

Bergensmannen betegner seg selv som en normal fyr ideologisk, og sier han er islamnegativ og skeptisk til innvandring.

- Uten hemninger

Grunnlegger av og redaktør i Document.no, Hans Rustad, bekrefter at han husker Breivik fra møtet i «Documents venner».

Du følte at det manglet noen motforestillinger inni hodet hans
Hans Rustad, redaktør i Document.no

- På møtet fremsto Breivik som spesiell. Han snakket luftig og vidløftig, uten helt å ha beina på bakken. Jeg tror det var et møte om Israel og Norge, sier Rustad.

- Vi oppfattet ham ikke som seriøs. Han grep ordet og mente mye, uten helt å ha hemninger. Du følte at det manglet noen motforestillinger inni hodet hans, sier Rustad til bt.no.

Rustad kjente straks igjen bildet av Breivik da det kom ut.

- Jeg kvapp da jeg så bildet. Ingenting av det han skrev på vårt forum kunne tilsi handlinger som det vi nå har sett, sier Rustad.

Han bekrefter også at Breivik i en diskusjonstråd på forumet var inne på tanken om et norsk EDL.

- Den tråden er vel noe av det vi ikke er så begeistret for nå. Men det var ikke fanatiske innlegg, det var en mer analyserende diskusjon, sier Document.no-redaktøren.

- Kan ikke stoppe debatten

Nå venter han en større diskusjon rundt debatter som skjer på nettforum som Document.no.

- Men vi driver med en legitim politisk debatt. Folk må se forskjell på det og ekstreme handlinger, sier Rustad.

- Hvordan skal du kartlegge og vite hvem som snakker på nettet, hvilke motiver de har og hva de kan tenkes å gjøre. Man oppnår i hvert fall ingenting ved å stenge debatten, sier Rustad.

Forumet nede

Document.no har nå lagt ut alle Breiviks innlegg.

Store deler av lørdag har Document.nos hjemmeside vært nede, trolig på grunn av stor trafikk. I 18-tiden lørdag er siden oppe og går igjen.

Les også

Flere overlevende er kommet hjem

De pårørende gråt, skalv og klamret seg til hverandre da bussen med fem Hordalands-ungdommer stoppet utenfor Scandic Bergen Hotel.

Les også

Han kjørte den terrorsiktede hjem

Drosjesjåfør Arild Tangen kjørte terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) hjem til gården for to dager siden.

Les også

- Dyrket aldri noen grønnsaker her

Naboer til gården Anders Behring Breivik leide reagerte på gjødselkjøp.

Les også

- Jeg var Facebook-venn med morderen

Magen vrengte seg da jeg så bildet, skriver Camilla.

 

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Innenriks

Bilder

IKKE PÅ ALVOR:- Kanskje han etter hvert følte at han måtte gjøre noe selv for å få utløp for ideene sine, sier bergensmann som traff terrorsiktede Anders Behring Breivik (bildet) i Oslo. Bergensmannen oppfattet Breivik som en som ikke ble tatt helt på alvor. FOTO: FACEBOOK PRIVAT