• Det er alltid hyggelig å være i London. Jeg føler meg hjemme her, det er som å komme til folk vi kjenner godt, sier kong Harald.

Sammen med dronningen og kronprinsparet innledet han tirsdag et tre dagers besøk hos dronning Elizabeth.

I et kort møte med pressen tirsdag ettermiddag kom kongen inn på det tusen år lange forholdet mellom Norge og England, og nevnte spesielt støtten landet ga Norge i 1905 og under 2. verdenskrig.

Litt senere på ettermiddagen drakk kongen og dronningen te med flere av krigsveteranene som gjorde en stor innsats for Norge under krigen, både på norsk og britisk side.

Men før det var konge— og kronprinspar på høflighetsvisitt hos statsminister Tony Blair i nr. 10 Downing Street.

Storslått mottakelse

Det er neppe noen som slår den britiske dronningen når det gjelder storslåtte mottakelser for andre lands statsoverhoder. Intet unntak for hennes tremenning kong Harald og hans familie.

– En fantastisk opplevelse, sa kronprinsesse Mette-Marit etter den eksotiske turen i «gullkaret» gjennom London. Det gravide kronprinsessen er ifølge eget utsagn «i utmerket form» en måned før den ventende fødselen, og hadde ingen problemer med å følge med på det oppsatte programmet tirsdag.

Selv om både kong Olav og kong Harald har vært på statsbesøk i Storbritannia tidligere, er det første gang siden kong Haakons besøk tidlig på 50-tallet en norsk konge mottas på denne måten på Buckingham Palace. De øvrige norske statsbesøkene har vært i henholdsvis Edinburgh i Skottland og på Windsor.

Seks hvite hester

Kong Harald og dronning Sonja ankom i lukket glasskarjol, Australian State Coach, trukket av seks hvite hester, mens kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fulgte like etter i The Scottish State Coach, trukket av fire brune hester.

Sist i følget var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kongens og kronprinsens adjutanter.

De tre karjolene ble eskortert av ikke mindre enn 168 fargerike ekvipasjer fra The Horse Guards opp The Mall til Buckingham Palace, og langs hele ruten var det pyntet med norske og britiske flagg.

Ved hovedinngangen til slottet ble kongefamilien møtt med klemmer og kyss på kinnet av dronning Elizabeth og prins Philip.

Været var også på de kongeliges side tirsdag, med delvis blå himmel og sol.

Lunsj og gallamiddag

Etter den offisielle mottakelsen i borggården var det lunsj for de norske gjestene.

Etter lunsjen ble de norske gjestene vist rundt på en norsk-britisk utstilling i slottets bildegalleri. Her fikk de se gamle familiebilder og gjenstander med tilknytning til den norske delen av familien, blant annet et album med bilder av ti år gamle kronprins Olav som hopper på ski ved Kongsseteren. Bildene var tatt av prins Edward, daværende Prince of Wales, som var på skiferie i Norge vinteren 1914.

Et annet album viste bilder fra Haakon og Mauds tid på Appleton House like etter at deres lille sønn var født.

Et nydelig, forgylt kaffeservise var også med på utstillingen. Det var kroningsgaven fra kong Haakon og dronning Maud til dronning Elizabeths far, Georg V.

Første dag av besøket, som omtales som et spesialbesøk, men som i praksis er intet mindre enn et statsbesøk, ble avsluttet med en stor gallamiddag til ære for de norske gjestene på Buckingham Palace.