Det melder NRK.no, som skriver at miljø— og utviklingsminister Erik Solheim fikk beskjeden fra SVs nybakte leder Audun Lysbakken tidligere i dag.

Flere kilder forteller at 57-åringen skal ha gitt tydelig uttrykk for at han var uenig i avgjørelsen.

Solheim dro senere til en rovdyrdebatt i Buskerud, men han ønsket ikke å si noe til NRK.

— Jeg har overhodet ingen kommentar, var det eneste statsråden ville si.

Bt.no har prøvd å få en kommentar fra Audun Lysbakken, men han har ikke besvart meldingene.

Fungerende informasjonsleder Tone Foss Aspevoll skriver i en SMS:

« Vi kommenterer ikke journalisters erfaringer eller evt bytter før de evt skjer».

Superminister

Regjeringen er i gang med å legge en ny kabal etter at Audun Lysbakken gikk av som barne- og likestillingsminister. Inga Marte Thorkildsen, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell er alle blitt nevnt som mulige nye statsråder.

SV skal etter planen offentliggjøre statsrådsendringer fredag.

Solheim har vært en av Lysbakkens nærmeste støttespillere, og har uttalt at det bare er spørsmål om tid før bergenseren er tilbake i regjering.Han har vært en av de mest profilerte SV-erne i en årrekke, og var leder i partiet fra 1987 til 1997. Han tok over som leder av Sosialistisk Ungdom i 1977, samme år som Lysbakken ble født.

Erik Solheim har sittet i regjering siden det rødgrønne samarbeidet startet i 2005, først som utviklingsminister 2005-2007, og så som miljø— og utviklingsminister frem til nå.

Han har de siste årene vært en slags «superminister» som har bestyrt to departementer, både miljø og bistand. Ordningen var spesielt tilrettelagt Solheim.

Møtte Lysbakken i dag

Leder i Hordaland SV, Steinar Nørstebø, var i møte med Lysbakken tidligere i dag. Han bedyrer at de ikke diskuterte regjeringskabalen da SV-lederen besøkte Bergen onsdag.

— Det er kanskje litt overraskende. Erik Solheim har gjort en bra jobb. Men skal han ut av regjeringen, så har vi mange flinke folk som kan erstatte ham, sier Nørstebø, før han legger til:

— Men det høres litt rart ut.

Det høres litt rart ut. Leder i Hordaland SV, Steinar Nørstebø

Vararepresentant for Lysbakken på Stortinget, Gina Barstad, hadde ikke hørt om saken og tok forbehold om at NRK hadde rett.

— Jeg er ikke kjempeoverrasket, i så fall. Dette har vært et av alternativene i media i lang tid. Det vil være store sko å fylle for dem som skal ta over, sier hun til bt.no.

Aasland kan også ryke

Ifølge NRK ligger også Tora Aasland tynt an. Kristin Halvorsen tar trolig over hele kunnskapssektoren.

Aasland, som har vært forsknings- og utdanningsminister siden 2007, har signalisert at hun ønsker å fortsette.

— Jeg mener jeg gjør en viktig jobb og er veldig innstilt på å bli med videre, sa Aasland til Stavanger Aftenblad 12. mars.

StatssekretærKyrre Lekve jobber under Aasland i Kunnskapsdepartementet. Han vil ikke gi noen kommentarer til bt.no.

— Du får ringe SVs ledelse og ta det med dem, sier han.

Diskuter saken under: