Erik Solheim, som i dag er utviklingsminister, vil etter det NRK erfarer bli ny miljøvernminister etter Helen Bjørnøy (SV).

Både Aftenposten.no og NRK melder at Solheim kan få et utvidet ansvarsområde. Solheim har ikke ønsket å gi fra seg ansvaret for bistand og utvikling. I stedet kan han bli en ny «superstatsråd» med ansvaret for både bistand og miljø.

Ommøbleringen av regjeringen kan ifølge flere medier skje allerede torsdag, alternativt i statsråd fredag eller i ekstraordinært statsråd neste uke.

Helen Bjørnøy skulle opprinnelig ha møtt pressen torsdag morgen på et seminar om de kommende klimaforhandlingene på Bali i desember. Seminaret er utsatt til fredag.

– Spennende

Natur og Ungdom reagerer med begeistring på nyheten om at Erik Solheim kan få ansvaret for miljø— og klimaarbeidet i regjeringen.

– Vi synes dette er veldig spennende. Vi har store forventninger til Solheim. Han får en stor jobb med å verne hele Trillemarka og sørge for giftopprydding i fjorder og innsjøer. Men hans viktigste jobb blir å holde de andre statsrådene i ørene for å få ned klimautslippene, sier nestleder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, til NTB.

Delt departement

Foruten miljøvernminister Helen Bjørnøy skal også kunnskapsminister Øystein Djupedal fra SV være på vei ut av regjeringen.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) og statssekretær Bård Vegar Solhjell (SV) ved Statsministerens kontor nevnes som mulige erstattere for Djupedal.

Ifølge Aftenposten.no kan Kunnskapsdepartementet bli splittet i to, der den ene delen gjøres om til et rent barne- og omsorgsdepartement.

Statssekretærer

Stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV), som selv har vært nevnt som en mulig kandidat som miljøvernminister, vil etter det Aftenposten.no erfarer bli statssekretær i Miljøverndepartementet under Erik Solheim.

Henriette Westhrin (SV), som har vært statssekretær under Bjørnøy i Miljøverndepartementet, skal være klar som ny statssekretær for finansminister Kristin Halvorsen (SV).

- BYTTES UT: Helen Bjørnøy skal være på vei ut av regjeringen.
- TAR OVER: Bistandsminister Erik Solheim skal være klar for posten som miljøvernminister, melder NRK.
Bjelland, Håvard