— Ærlighet overfor arbeidsgiveren er helt klart det viktigste, sier Line Ulveseth (31).

De siste elleve årene har Ulveseth byttet jobb fire ganger. Nylig sluttet hun i Worldspan i Oslo til fordel for stillingen som salgsansvarlig for BTI Nordic i Bergen.

— Et godt omdømme blant kunder og kolleger kan hjelpe deg i din neste jobb. Da er det dumt å ødelegge for seg selv den siste uken, sier Ulveseth.

Ryktet om deg går

Organisasjonspsykolog Nils Sortland sier det å slutte i en jobb krever anstendighet og ryddighet.

— Dette handler om signaler om deg selv og ditt omdømme, men også om troverdighet for hva du har stått for. «Ædda bædda» bør du holde deg for god til, sier Sortland, som er faglig leder i Nye Fakta.

— Ryktet om deg går uansett. Når du senere søker jobb, vil den nye arbeidsgiveren sjekke fortiden din, og da er det ikke så lurt å ha brent broene. Selv om det i øyeblikket virker urealistisk, kan det også hende du en gang kommer tilbake til dine gamle kollegaer.

— Hva er det viktigste når du sier opp en jobb?

— Ærlighet. Om du tror gresset er grønnere et annet sted, så si det, men gjør det med respekt.

Tar med kake siste dagen

Line Ulveseth jobbet i London da hun for syv år siden ble hentet til Globetrotter i Oslo. Etter to år sluttet hun for å begynne i Worldspan. Der var arbeidsgiveren allerede etter to år klar over at hun kom til å søke seg til Bergen.

— Det er mye lettere å forlate en jobb dersom du har vært ærlig fra første stund. Da skilles du og kollegene som venner, og du kan lettere bruke sjefen som referanse, understreker hun.

Ulveseth synes det er viktig å slutte med stil og verdighet. Både ved å avslutte arbeid du holder på med på en skikkelig måte, og gjennom en markering når du slutter.

— Siste dagen tar jeg alltid med en stor kake. Og så sender jeg en uformell takkemail til kollegene for å vise at jeg har satt pris på tiden, forteller hun.

Vanedyr

Nils Sortland sier sisteinntrykket gjerne blir stående som et symbol for kollegene. Derfor er det umodent og ødeleggende å slenge beina på bordet siste uken, påpeker han.

— Når bør man slutte i en jobb?

— Den dagen du skjønner at tingene som var bra med jobben ikke er der lenger. Såpass skylder du deg selv. De fleste av oss er vanedyr, men den dagen du går til jobben om morgenen bare fordi du er vant til å gå dit, er det på tide å tenke seg om.

RYKTET GÅR: - Et godt omdømme blant kunder og kolleger kan hjelpe deg i din neste jobb, sier Line Ulveseth (31). Nylig byttet hun jobb fra Worldspan i Oslo til BTI Nordic i Bergen.