• Slutt å tulle! sa en vantro Siv Jensen til BT da hun hørte at Frp er blitt landets desidert største parti.

Som påtroppende partileder legger hun likevel ikke skjul på at marsmålingen som Opinion AS har utført for Bergens Tidende er en sterk oppmuntring når hun nå gjør seg klar til å overta etter Carl I. Hagen.

På målingen, som ble gjort i forrige uke, gikk Frp frem fra 27,1 prosent i februar til 31,8 prosent denne gang. Ap gikk tilsvarende tilbake — fra 33,1 til 28,7 prosent. Dessuten er Frp mer enn dobbelt så stort som Høyre. I tillegg viser bakgrunnsmaterialet at lojaliteten i Frp-rekkene er uvanlig høy: 92,7 prosent av dem som stemte på partiet i fjor holder fast på Frp.

- Skummelt utgangspunkt

— Men det er forferdelig lenge til valget. Derfor må vi forsøke å ta målingen med en klype salt. Den største faren er at vi lener oss tilbake og hviler på laurbærene, sier hun.

— Men likevel et godt utgangspunkt med tanke på den tilstundende valgkampen?

— Jeg vil snarere si et skummelt utgangspunkt, selv om det er veldig gledelig at vi har stabilisert oss over valgresultatet fra i fjor.

— Og alt takket være ståheien omkring Muhammed-tegningene?

— Nei da, stabiliteten og fremgangen skyldes nok mange ting, ikke minst at vi fremstår som et tydelig parti, sier Siv Jensen.

Rød-grønn baksmell

Partibarometeret fra Opinion viser at bevegelsen i velgermassen denne gang i all hovedsak gjelder Arbeiderpartiet og Frp. For de andre partiene er det stor stabilitet, bortsett fra Venstre som klatrer over sperregrensen og øker mandattallet fra to til syv mandater sammenliknet med februartallene.

Men hadde det vært stortingsvalg nå, ville de rød-grønne bare ha fått 71 representanter, mens Høyre, KrF, Venstre og Frp til sammen ville ha mønstret 98 mandater. Frp alene ville ha økt fra 38 til 59 mandater siden valget i høst!

- Bedre enn Gerhardsen

— Frp er pottetett og lekker nesten ikke. Det er slik sett bedre enn selv Einar Gerhardsen greide med sitt arbeiderparti på 1950-tallet! sprudler valgforsker Frank Aarebrot som knapt tror det han hører.

Han mener at det sier det meste når en fjerdepart av hjemmesitterne ved stortingsvalget nå sier at de ville stemme på Frp.

Aarebrot tar i likhet med Siv Jensen tallene med en stor klype salt, for de harmonerer ikke med øvrige målinger som er gjort i det siste. Arbeiderpartiets tilbakegang er vanskelig å forklare, ettersom lojalitetsprosenten er så høy som 73,8.

— Den sterke oppslutningen om Frp henger utvilsomt sammen med bråket rundt Muhammed-karikaturene. Nyhetsbildet i det siste har bent frem vært fortreffelig for Frp. Dessuten har Siv Jensen gjort en utmerket jobb hittil. Det er lagt merke til at hun vil bruke oljepenger til å få «full fart på Norge», sier Aarebrot.

SV og Sp sliter

Valgforskeren konstaterer ellers at SV sliter videre, bl.a. med interne grupperinger «som dyrker nederlagene fremfor seirene.»

— Samtidig er det forunderlig med Senterpartiet, som ikke greier å få bedre tak på velgerne. Partiet har jo fått mye til allerede, og det har dyktige statsråder, ikke minst samferdselsminister Liv Signe Navarsete, sier Frank Aarebrot.