Ingebrigtsen ble kjørt til legevakten av politiet, med smerter i ryggen og nakken.

Rundt 10.30 parkerte politibilen med Ingebrigtsen i helt tett opp mot dørene ved legevakten, før politimenn geleidet sandnesmannen videre inn til undersøkelse.

En halvtime senere, klokken 10.57, var legesjekken unnagjort og Ingebrigtsen fant på nytt sin plass i politibilen.

Han er nå tilbake i rettslokalene på Forus.

— Legene trodde noe var brukket, men jeg er bare kraftig forslått. Det gjør vondt, sa Ingebrigtsen til bt.no da han var tilbake etter røntgenundersøkelsen.

- Unikt

— Jeg har opplevd mye i løpet av mine år som advokat, men aldri noe sånt, sier Ingebrigtsens forsvarer Tor Kjærvik.

Ifølge Kjærvik startet det hele med at Dan Pettersen slengte et vannglass i ansiktet til Ingebrigtsen, som sitter like bak ham på tiltalebenken.

— Nå kan du bare løpe, skal Pettersen ha sagt, før han slo til Ingebrigtsen.

— Min klient hadde bøyd seg ned mot bordet for å verge seg, så slaget traff ham i øvre del av ryggen, sier Kjærvik.

Johnny Thendrup hadde akkurat avsluttet sin forklaring, og retten tok en liten pause før Pettersen skulle i vitneboksen, da dramaet startet.

Flere politimenn måtte til for å holde en tydelig rasende Dan Pettersen rolig. Også Pettersens advokat Brynjar Meling hjalp til med å holde klienten sin fast.

Ifølge vitner på tiltalebenken som så opptrinnet på nært hold, skal Ingebrigtsen ha hånsmilt til Pettersen før slagene falt. Ingebrigtsen avviser dette.

Slagene vil nå bli etterforsket av politiet. Ingebrigtsen og Kjærvik ville ha anmeldt forholdet dersom politiet selv ikke hadde tatt initiativ til etterforskning.

Dan Pettersen nektet først å gå i vitneboksen etter hendelsen.

— Dan Pettersen fremstår nå som åpenbart i psykisk ubalanse. Jeg ber omat han framstilles for lege for å avgjøre om han er i stand til å gjennomføre siin rettslige forklaring. Vi har forsøkt alt i menneskelig makt for å få ham i boksen, men han lar seg ikke overtale. Slik han framstår nå er det ikke tilrådelig at han går i vitneboksen, sa forsvarer Brynjar Meling da retten ble satt igjen etter pausen.

Lagmann Daniel Lunde ba om at en lege ble tilkalt til rettslokalet på Forus for å undersøke Pettersen. En lege snakket lenge med Pettersen på ventecellen bak tiltalebenken for å vurdere hans psykiske tilstand.

Lagmannen har også bestemt at de tiltalte må bytte plasser, slik at Pettersen og Ingebrigtsen ikke lenger blir sittende i nærheten av hverandre. Nå sitter Ingebrigtsen rett bak Pettersen.

Lunde foreslo en enkel rokering, men Brynjar Meling ønsket enda større avstand enn foreslått.

Pettersen klar i vitneboksen

Etter en flere timer lang pause var Dan Pettersen på plass i vitneboksen.

— Jeg vil starte med å beklage det som skjedde tidligere. Jeg beklager til retten, men ikke til Ingebrigtsen, sa Pettersen, før han startet sin forklaring, nøye bevoktet av flere politimenn.

Forholdet mellom de to tidligere vennene har blitt stadig mer anstrengt under lagmannsrettssaken. I går gikk en sykmeldt Pettersen i avhør og ga en forklaring som etter alt å dømme ble gitt i sinne over det Ingebrigtsen har forklart.

Pettersen forklarte blant annet at de to kameratene etter ranet gravde ned 2,5 millioner kroner i ranspenger i et hull i bakken. Da Pettersen mandag påviste hullet for politiet, fant de ingen penger. Pettersen hevder det må være Ingebrigtsen som har fjernet pengene, og flere våpen som han hevder de to også har skjult.

Her blir den Nokas-tiltalte sandnesmannen Thomas Ingebrigtsen fraktet bort fra legevakten, etter å ha vært inne til undersøkelse etter håndgemengen med Dan Pettersen i rettsalen i dag.
Jonas Haarr Friestad / STAVANGER AFTENBLAD