Hører du til de menn som hevder du bare kan lage jenter eller gutter? Ifølge en artikkel som publiseres i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag, er det ikke biologiske forhold ved foreldrene som avgjør kjønnet.

— Det er ikke slik at noen foreldre «bare» kan få jenter eller gutter. Den viktigste årsaken til at det er flere store søskenflokker med bare gutter eller bare jenter, er at kvinner med barn av samme kjønn oftere får flere barn enn kvinner med barn av begge kjønn, sier Tonje Lippert, medisinstudent ved Det medisinske fakultet ved NTNU.

Ønsker seg jente

Forskerne tror dette forklares med at kvinnene velger å føde flere barn i håp om å få barn av motsatt kjønn neste gang. Dette gjelder selv om de er tilfredse med det antallet barn de allerede har.

— Mødre som bare har gutter har aller størst sjanse for å få flere barn fordi de har et ønske om å få en jente, sier Lippert.

— De vil gjerne slippe å være ensom svale blant alle guttene?

— Hos noen har vi sett dette. Vi har også sett at blant trebarnsmødre med kjønnskombinasjonen gutt-gutt-jente eller jente-jente-gutt, har disse lavest sannsynlighet for å få flere barn. Dette understøtter tolkningen vår. Man gir seg rett og slett når man har oppnådd den ønskede kjønnsbalanse, sier Lippert.

Mer likestilling

Før var det gutter foreldrene ønsket seg. Nå er det jenter. Ifølge undersøkelsen hadde mødre som hadde bare gutter fra før størst sannsynlighet for å få flere barn. I andre land og i tidligere tider i Norge var det motsatt.

— Vi tror dette kan forklares med at vi har større likestilling mellom kjønnene i det norske samfunnet enn tidligere og sammenliknet med andre land, sier Lippert.

Undersøkelsen omfatter alle mødre som har født to til fire barn mellom 1967 og 2003. Disse er registrert i Medisinsk fødselsregister. Over 540.000 kvinner og nærmere 1,4 millioner fødsler er med.

Det er litt mer enn 50 prosent sjanse for at gutter blir født. Derfor blir det også flere «guttefamilier» enn søskenflokker med bare jenter.

Tilnærmet misjonærstilling

— Dette høres troverdig ut, men jeg har mer tro på at man må sikre kontinuitet, sier tidligere Kvinnherad-ordfører Aksel Kloster. Han har klart kunststykket å få fem sønner over en periode på ni år.

— Hvorfor bare gutter?

— Det var et strategisk valg vi tok før vi giftet oss. Kvinnfolk er så vanskelige å holde styr på, pluss at de er dyre i drift, ler Kloster. Han innrømmer også at han gjerne ville se Klosternavnet mer representert i samfunnet.

— Hvorfor er det viktig å sikre kontinuitet?

— Det handler om å rekonstruere hvordan man gjorde det sist.

— Hva er suksessoppskriften din?

— Det blir litt for intimt å gå inn på det her, men i vårt ekteskap har vi hatt en viss suksess med en tilnærmet misjonærstilling, humrer Kloster.