• Jeg måtte gi ordren, skyt for å drepe. I 75 minutter kjempet vi mot en fiende i stummende mørke, før ilden opphørte. Det fortalte Gjermund Hagesæter (Frp) fra Stortingets talerstol i formiddag.

Dramatikken skjedde i Libanon, 18. desember 1980. Hagesæter var nettopp fylt 20 år, han var troppsfører på FN-oppdrag.

Da Stortinget fredag drøftet veteranenes situasjon i Norge, sto Hordalands-representanten fra Lindås frem med sin egen historie. For første gang offentlig.

— Det gikk fem år før jeg i det hele tatt fortalte den til noen, forklarte han til et taust lyttende storting. Etter innlegget fikk han både anerkjennelse og vennlig klapp på skulderen fra alle politiske leire. For det er ikke vanlig kost at politikere i vårt parlament kan vitne om sterke personlige opplevelser i saker de diskuterer.

Plutselig kommer vi under ild, uten å kunne se hvem som skjøt

Gjermund Hagesæter

To fra PLO

Til bt.no utdypet Hagesæter dramatikken for 30 år siden.

— Vi var ute på en nattpatrulje, jeg hadde kommandoen. Plutselig kommer vi under ild, uten å kunne se hvem som skjøt. Det viste seg å være to PLO-soldater som ikke ga seg før etter fem kvarters skyting. Da ble begge to tatt, levende, men sterkt såret. Hadde de ikke overlevd, ville jeg ikke klart å fortelle historien, tror jeg.

Hagesæter måtte ta flere pauser da han sto på Stortingets talerstol. Han var sterkt preget.

Hagesæter var tre ganger i Libanon, på grensen mot Israel, i den første norske FN-kontingenten fra 1978.

Mange døde

- Fikk du noe mén av hendelsen?

— Nei, jeg var heldig, jeg har ikke hatt noen problemer i ettertid. Men det er det svært mange andre som har hatt.

— I mitt lag fra 1980 er 20 prosent døde, de ble ikke 50 år. 15 prosent av troppen min er også døde. Jeg vet ikke dødsårsaken til hver enkelt, men statistisk er det svært høye tall for friske og veltrente karer, sier Hagesæter.

Fredag var han en av mange som deltok i debatten om veteranene, og deres skjebner etter innsats ute.

Det var Trine Skei Grande (V) som tok opp saken, og Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) svarte, både som tidligere forsvarsminister og nåværende helse og omsorgsminister.

Hennes budskap var at mye er gjort for veteranene de siste årene, ikke minst takket være nært samarbeid med deres foreninger.

Hun gjorde også et poeng av etter ett år overtar det sivile helsevesenet ansvar for soldatene, fra forsvaret.

Da er det fastlegen som har ansvar for å fange opp de som sliter med senskader etter sin innsats for Norge i utenlandsoppdrag.

Gjøres det nok for våre krigsveteraner? Si din mening!