Davud satt tirsdag ettermiddag i avhør hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter at opplysninger fra medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ble kjent samme dag. Ifølge Bujak skal de siktede i terrorsaken ha planlagt et attentat mot den danske avisen Jyllands-Posten, men dette avviser Davud, ifølge advokatene som forsvarer 39-åringen.

— Davud har hatt planer om å lage en bombe og detonere den ved eller i den kinesiske ambassaden i Oslo, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

Han legger til at planene var svært langt fra å bli realisert da PST grep inn og arresterte de tre siktede 8. juli.

Han og advokat Arild Humlen deler på oppgaven som Davuds forsvarer. Rieber-Mohn satt sammen med 39-åringen i avhør tirsdag.

- Løpegutter

— Davud har i avhør tilstått planer om å ramme kinesiske interesser. Til disse planene har han brukt de to andre som løpegutter, og de skal ikke ha hatt kunnskap om hans motiver, sier Humlen til NTB.

Til PST skal Davud ha oppgitt som grunn for planene at store deler av hans familie, slekt og venner skal ha blitt drept av kineserne. Han er uigur, en muslimsk minoritet i Kina som kjemper mot undertrykkelse og for fri religionsutøvelse. Davud kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

Forsvareren avviser at klientens muslimske tro eller kontakt med al-Qaida skal ha hatt noen betydning for planene.

— Han innrømmer å ha vært i utlandet for å søke opplæring, men motivet for dette har vært hans ønske om å ramme kinesiske, materielle interesser, sier Humlen.

Kina krever utlevering

I slutten av august ba kinesiske myndigheter utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at Mikael Davud skal utleveres til dem. Kina anerkjenner ikke hans norske statsborgerskap og skal ha vært interessert i å få ham tilbake til Kina siden han studerte på en koranskole i Pakistan før han kom til Norge i 1999.

— Den saken har de vært veldig opptatt av. De har fulgt saken nøye og den har vært mye omtalt i kinesiske medier, sa Støre etter at begjæringen ble framsatt.

Tirsdag kveld ville derimot ingen i UD si noe om sakens utvikling.

— I denne saken er det PST uttaler seg, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NTB.

- Overraskende fra Bujak

Hvorfor medsiktede Bujak før helgen tilsto planer om å ramme den danske avisen Jyllands-Posten, forstår ikke Davuds forsvarere stort av. Ifølge deres egen klient skal det aldri ha vært noen plan.

— Fra min synsvinkel er Bujaks versjon ganske overraskende, men det min klient forklarer stemmer ganske godt med situasjonen generelt, sier Rieber-Mohn.

Opplysningene fra Davud stemmer også godt overens med at Bujak og den tredje siktede, David Jakobsen (37), aldri har truffet hverandre, mener advokaten. Han er nå spent på hva PST vil gjøre med siktelsene mot de tre i saken.