— Kanskje kunne jeg fighte om jobben din ved kommunevalget om et par år, fleipet Friele til Tone Hatle (H) under besøket i Kirkenes i går. Hatle er ordfører i Sør-Varanger, hvor Kirkenes er kommunesenter.

Prisene doblet

Sammen med finansbyråd Henning Warloe var Friele torsdag og fredag på tur til Øst-Finnmark for å åpne dører for næringslivet i Hordaland. Kirkenes er spådd en lysende fremtid som følge av den kommende olje- og gassboomen i Barentshavet, og den vil det store petroleumsmiljøet i vestlandsfylket gjerne være med på.

Det er de ikke alene om. Investorer fra hele landet har kjøpt seg opp i byens næringseiendommer, noe som ifølge det lokale næringslivet skal ha to- og tredoblet prisene på eiendom i byen bare i løpet av to år.

— Jeg kunne godt tenke meg en tomt her oppe, sa Friele, som selv er eiendomsinvestor i Bergen, til de lokale representantene i går.

- Fokus skifter mot nord

Herman Friele sier han ser store likheter mellom utviklingen på Vestlandet og det som nå er i ferd med å skje på Finnmarkskysten. Begge landsdelene har ressurser både i havbunnen og i sjøen, i tillegg til en flott natur som er som skapt for turisme, ifølge ordføreren.

— I dag er 80 prosent av den norske petroleumsnæringen tilknyttet Vestlandet, og derfor er det Vest-Norge som har mye av fokuset fra utlandet på seg. Men dette fokuset vil gradvis bli flyttet nordover, sier Friele.