Inga Sverdrup

Metkel N. Betew sier han fikk beskjed av David Toska om å ta vare på familien til Toska dersom noe skulle skje. Dette var en forespørsel Betew sier han tok alvorlig, men da han kort tid etter ranet hørte at Toskas samboer skulle reise, passet det perfekt.

— Det passet midt i blinken for meg at hun skulle reise, for jeg følte jo ansvar for henne og ungen. Når hun var ute og reiste kunne jeg også ta en tur hjem til Eritrea, sier Betew.

Etter å ha bodd hos venner og familien en liten periode, bestemmer Betew seg for å reise til Eritrea. Turen starter 9 mai med en biltur til København. I Danmark sier Betew at han besøkte en kusine og fetter han ikke hadde sett på mange år.

Dette får dommer Helge Bjørnestad til å bemerke:

— Ja, jeg ser at det er mange av dere som besøker familie dere ikke har sett på noen år på denne tiden.

Fra Danmark går turen videre med fly til Eritrea. Betew forklarer at formålet med turen er å besøke sin yngre bror. En bror han ikke skal ha sett på mange år.

Etter to uker i Eritrea sier Betew at han bestemmer seg for å returnere hjem igjen.

— Jeg hadde lyst til å være der lenger enn to uker, men jeg lurte på hvordan det gikk med NN (Toskas samboer red. anm.) og ungen.

— Hadde du noen kontakt med henne?

— Nei.

— Hadde du foretatt noen undersøkelser om hvordan tilstanden var hjemme? Om du var etterlyst?

— Nei, så jeg reiser på mitt eget pass.

Og den avgjørelsen skal vise seg å bli skjebnesvanger for Betew. 25. mai 2004 blir Betew pågrepet i passkontrollen på flyplassen i Frankfurt. Bare få dager senere blir han utlevert til Norge. Da er han klar over at han er siktet i Nokas-saken.