Munch-museets konservatorer har undersøkt Much-maleriene «Skrik» og «Madonna» etter at de kom til rette igjen tidligere i høst. Politiet vil i løpet av fredagen få museets skaderapport.

Undersøkelsen viser at skadene på «Skrik» er av en slik art at de sannsynligvis ikke kan repareres, skriver Nettavisen

.– Det er trukket vann opp fra det ene hjørnet i pappen, og samtidig er det blitt slitasjeskader nederst på maleriet, som gjør at malingen ikke fremtrer så klart som i resten av bildet. Der har vi fått en stor skjolde som er veldig tydelig, sier museumsleder Ingebjørg Ydstie.

Museet har foreløpig ikke bestemt seg for i hvilken grad de vil forsøke å reparere denne skaden.

Undersøkelsen viser også at det er glasstøv både på platen til «Skrik» og i lerretet til «Madonna». Begge maleriene var innglasset, og prosjektleder Elsebet Kjerschow sier glasstøvet sannsynligvis stammer fra da glasset ble knust og rammene fjernet under flukten.

I tillegg har undersøkelsene slått fast at arbeidet med å reparere «Madonna» vil bli særlig omfattende på grunn av riftene i lerretet.

Det er foreløpig uklart hvor lang tid det vil ta å få bildene ferdig konservert. Museumslederen håper imidlertid publikum vil kunne få se bildene på Munch-museet til neste jul.

Munch-bildene ble stjålet da væpnede ranere tok seg inn i Munch-museet 22. august 2004.