Å nekte jobb til noen som røyker tobakk er ikke dekket av den europeiske antidiskrimineringsloven, bekrefter Katharina von Schnurbein, talsperson for EUs arbeids— og sosialkommissær Vladimir Spidla.

Et irsk selskap som annonserte at røykere ikke trengte å søke stillinger der, ble klaget inn for kommissæren. EUs antidiskrimineringslover forbyr diskriminering på grunnlag av rase, etnisk opprinnelse, arbeidsuførhet, alder, seksuell orientering og religion og tro når det gjelder ansettelse.

– En jobbannonse som sier at «røykere ikke trenger å søke» er ikke dekket av noen av de ovennevnte punktene, sa den tsjekkiske kommissæren.

Alvorlig

– Jeg synes dette er veldig alvorlig. Det varsler en streng og umenneskelig holdning som vi må bekjempe, sier Fugelli til NTB.

Han mener denne holdningen til røykere kan sammenlignes med den diskrimineringen og undertrykkelsen som homofile har vært utsatt for.

– Det er en mangel på raushet og vilje til å tåle det vi selv ikke liker. 20-30 prosent av den voksne befolkningen skal kunne stenges ute fra arbeidsmarkedet fordi de røyker. Vi må ha et samfunn med plass til alle kropper, livsstiler, guder og seksuelle legninger, sier Fugelli.

Norge

Han ser ikke bort fra at norske firmaer kan annonsere etter ikke-røykere til ledige stillinger.

Fugelli viser til at bilfirmaet Toyota i Asker og Bærum for et år siden skrev i en stillingsannonse at røykere ikke kommer i betraktning.

– De slapp unna med det, sier han.