En lunge innsmurt i sigarettjære. En hovedpulsåre stappfull av slaggstoffer. En ødelagt hjerne. Skrekkbildene fra Sosial— og helsedirektoratet er nyttårshilsenen til landets røykere: «Hver eneste sigarett skader deg», er formaningen som skal hamres inn i hodet på nikotinslavene.

— Æsj. Fy faen, altså. Hjernen er jo helt maltraktert. Få bildene vekk.

Hege Førland lukker øynene i vemmelse og snur seg bort, når BT viser 19-åringen hva nikotinen kan gjøre med henne.

— Nå ødela du appetitten min. For meg som røyker er jo dette et slag i trynet. Men jeg tror ikke jeg slutter av den grunn. Ikke foreløpig, sier hun.

Venninnen Lene Lien (20) synes hele opplegget er tøvete.

— Propaganda. Vi vet jo at det er farlig å røyke.

- I grenseland

I går ble Sosial- og helsedirektoratet mye omtalte røykekuttkampanje sparket i gang.

Psykologer BT har snakket med, mener den er drøy kost for unge med foreldre eller andre nære som røyker.

— Jeg ser ikke bort ifra at enkelte barn kan bli så skremte at de rett og slett får problemer som følge av disse bildene, forteller Vigdis Wie Torsteinsson, utdanningsleder ved Regionsenter for barne- og ungdomspsykiatri i Oslo.

Barnepsykologen forklarer:

— Særlig barn i syv-åtteårsalderen, som nettopp begynner å forstå at noen blir borte for alltid når de dør, er svært vare for slike inntrykk.

Torsteinsson synes direktoratet overdriver virkemidlene.

— Spørsmålet er jo om målet helliger middelet. En viss saklighet og nøkternhet bør forventes.

— Skaper angst Karl Jacobsen, professor i barnepsykologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), er også bekymret.

— Jeg synes denne kampanjen er betenkelig. Jeg er særlig uroet for mindre barn som ikke er i stand til å formulere spørsmål om inntrykkene de sitter igjen med. Da kan barna lett skape sine egne fantasier og redsler, uten at noen er i stand til å korrigere dem, sier Jacobsen.

— Dessuten har barn i denne alderen en tendens til å gi seg selv skylden for foreldrenes problemer: «Er det min feil at mor eller far røyker?»

Jacobsen stempler hele kampanjen som «gammeldags».

Psykolog Målfrid Grude Flekkøy, tidligere barneombud, frykter også at bildene kan sette for sterke spor i barnesinn.

— Men dette er en kompleks problemstilling. Bildene kan jo også skremme barn fra å begynne å røyke selv. Samtidig kan barnas angst påvirke foreldre til å stumpe røyken, sier hun.

– EKKELT: Lene Lien (til v.) og venninnen Hege Førland synes bildene fra Sosial- og helsedirektoratet er fæle å se på, men kommer ikke til å droppe røyken. Foreløpig.<p/>FOTO: HELGE SUNDE