• SORG HOS FOLKEHJELPEN: Representanter fra Norsk Folkehjelp fortalte om dramaet på Utøya. En av de fem som fremdeles er savnet er Hanne Fjalestad, som var frivillig for Folkehjelpen på øyen. Foto fra pressekonferansen i dag.

- Skolestuen berget mange liv

Erfaring fra terrorøvelser førte trolig til at medlemmer i Norsk Folkehjelp maktet å hjelpe flere ungdommer på Utøya i sikkerhet.

Norsk Folkehjelp har deltatt på AUFs sommerleirer på Utøya i over 20 år. Frivillige fra organisasjonen har vært til stede for å ta seg av helsestell, skader og andre hendelser. I år var åtte medlemmer fra Norsk Folkehjelp på Hadeland til stede på øyen da Anders Behring Breivik begynte å skyte.

Les også

De første navnene offentliggjøres kl. 18

Det forteller politiet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

 

- Dette er en av de få gruppene som har deltatt på terrorøvelser med politiet. Kunnskapen førte til at de taklet den ekstreme situasjonen på forbilledlig måte. Jeg vil kalle dem helter, sier styreleder Finn Erik Thoresen i Norsk Folkehjelp.

Savner en av sine

Men tyngst for styreformannen er at folkehjelpen fremdeles savner en av sine. Hanne Fjalestad er fremdeles ikke kommet til rette etter massakren på Utøya.

Les også

Ungdommen vil engasjere seg

Flere av de politiske ungdomspartiene opplever en markant økning i medlemstallene siden fredag.

 

På en pressekonferanse i Oslo i dag fortalte flere av dem som var på øyen om hvordan reagerte da terroren startet. En av dem var Elin Skovly. Hun fortalte i detalj hvordan de agerte da Breivik begynte å skyte.

- Vi trakk inn i skolestua, fikk med oss så mange som mulig, og ba dem legge seg ned og være absolutt helt stille. Etter en stund merket jeg hvordan vinduene lyste oss opp, og jeg ba alle om å hjelpe til med å dekke dem til. Slik holdt oss vi helt i ro en stund, selv om det var svært vanskelig å puste normalt, fortalte Skovly.

Hun og kollegene hennes merket etterhvert at skuddene kom nærmere skolestuen. På ett tidspunkt fyrte Breivik at to skudd gjennom døren.

- Da var jeg sikker på at det ville gå galt. Vi trodde han skulle ta seg inn gjennom en kjellergang, og skyte opp gjennom gulvet. Men det skjedde heldigvis ikke, sa Skovly.

Les også

- Breivik er sinnssyk

- Hele saken indikerer at han er sinnssyk, sier forsvarer Geir Lippestad om terrorsiktede Anders Behring Breivik.

 

47 berget her

I ettertid har Norsk Folkehjelp fått vite at det var 47 ungdommer som ble berget i skolestuen. Skovly orker ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom de ikke hadde fått gjemt alle ungdommene.

- Det tenker vi ikke på. Det er ingen hensikt i å tenke «hvis» og «om». Vi bruker ingen energi på det. Det som har skjedd kan vi ikke endre på, mener hun.

- Alle som var på Utøya har sin egen historie. Alle har kjent sin egen puls og hørt sine egne hjerteslag i en forferdelig situasjon. Det skal vi alle lære oss å leve videre med, sier Elin Skovly.

- Men vi savner Hanne, da. Vi håper enda, vi. 

Les også

- Svarer med fred og samhold

Verdenspressen rapporterer om en fredelig nasjon fylt av samhold og kjærlighet etter terrorangrepene.

 

Siste fra Innenriks

Hareide åpner for å droppe reservasjonssaken

KrF-leder Knut Arild Hareide åpner for å droppe forslaget om legereservasjon hvis samvittighetshensyn likevel ivaretas, skriver Vårt Land.

o Anundsen vurderer å skjerpe terrorlovgivningen

Terrorlovene ble skjerpet for under ett år siden, men justisminister Anders Anundsen (Frp) er åpen for at lovene må skjerpes ytterligere på grunn av de mange nordmennene som har dratt for å krige i Syria.

o NRK: - Regjeringen sier nei til Dalai Lama

Regjeringen har bestemt seg for ikke å møte Dalai Lama når han kommer til Norge, etter det NRK erfarer.

o Avviste anke over ransforsøk fra Aksla-drapsmann

Frostating lagmannsretts ankeutvalg har avvist anken over ransforsøk fra 24-åringen som er dømt for drapet på Anja Weløy Aarseth i Ålesund.

o Aller Media kutter 50 årsverk

Til sammen 50 årsverk skal bort i mediekonsernet Aller Media i løpet av det neste året.

o Helleland dømt til fengsel for datainnbrudd

Tidligere Høyre-politiker Tor Johannes Helleland (24) er dømt til 60 dagers fengsel, 30 av dem ubetinget, for datainnbrudd.